A pillanat, amikor az Alzheimer-kórban szenvedő balerina visszarepült a Hattyúk tavára

Written by on 2020. 11. 11

A Hattyúk tava zenéje arra ösztönözte az Alzheimer-kórban szenvedő nőt, hogy táncolni kezdjen évekkel azután, hogy fellépett a New York Ballet-jel.

Marta C. Gonzalez az 1960-as években prímabalerina volt, aki a New York Ballet-nél, a világ egyik legnagyobb táncegyesületében táncolt. Későbbi élete során a táncost Alzheimerrel diagnoztizálták, egy olyan demencia betegséggel, ami a probléma megoldó képesség hanyatlásával, döntéshozatalok nehezedésével és memóriazavarokkal jár.

Egy valenciai gondozóházban lakott, amíg 2019-ben elhunyt, de a táncáról készült videó bejárta az egész világot, miután az Asociacion Musica para Despertar spanyol szervezet – amely a zenét arra használja, hogy emlékeket ébresszenek és javítsák az Alzheimer-kórban szenvedők hangulatát – megosztotta a videót.

A felvétel tavaly készült, amikor Martának adtak egy fejhallgatót, hogy meghallgassa Csajkovszkij: Hattyúk tavát. Szinte abban a pillanatban, hogy a zene megszólalt, az idős nő arcára kiült a felismerés, visszarepítve őt az időben oda, amikor 1967-ben fellépett a színpadon. Az egykori táncos egy kerekesszékben ült, de ez nem akadályozta meg abban, hogy karjaival elvégezze a koreográfiát, amelyre ennyi év távlatából is emlékezett. A hihetetlen videót a táncos 1960-as évekbeli balettelőadásból származó képsorai tarkítják.

Miután abbahagyta a táncolást, a gondozóházban teljesítményét tapsviharral jutalmazták a nézők. Marta az “időutazás” után elmondta az egyik ott dolgozónak, hogy a zene igazán meghatotta.

Aki egyszer balerina volt, az mindig balerina marad”

– mondta Martáról a spanyol szervezet.

Forrás: UNILAD ; New York Post

 

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió