A siker inkább függ a személyiségtől, mint az intelligenciától?

Written by on 2020. 01. 19

Legtöbbünk, akik nem rendelkeznek Einstein méretű agyi képességekkel és rendkívüli önbizalommal, gyakran elgondolkodunk azon: “vagyunk elég okosak álmaink megvalósításához?” Egy új kutatás szerint – amelyet a Nobel-díjas James Heckman és kollégái végeztek – ezen egyáltalán nem kell aggódni, hiszen az IQ-nak nagyjából semmi köze a sikerhez.

Ahhoz, hogy erre a következtetésre jussanak, a kutatók átfésülték több amerikai, nagy-britanniai és holland ember IQ eredményét, szabványosított teszteredményét, iskolai érdemjegyét és személyiség értékelését. Ezután kiszámították, hogy ezek a tényezők mekkora hatással voltak az emberek jövőbeli jövedelmére.

Hogy a jövőbeli siker hány százaléka függ az IQ-szinttől? (Persze a siker nem csak a pénzről szól, viszont ez egy mérhető eredmény, amelyet a tudósok a szó helyettesítésére használtak.) Ez a szám összesen csak csekély 1-2%. De vajon melyek azok a tulajdonságok, amelyek számítanak?

A tanulmányi eredmények és a jövőbeli jövedelem között egy kicsit több párhuzamot lehetett vonni, ám a kutatók azt gyanítják, hogy a kémia 5-ös nem biztos, hogy annyit elmond az agy veleszületett képességéről és a jövőbeli sikerességről. Ehelyett a csapat arra a következtetésre jutott, hogy az olyan tulajdonságok, mint a lelkiismeretesség (tehát, hogy ténylegesen elővetted a periódusos rendszert és tanultál), vagy a nyitottság (tehát, hogy tényleg érdekelt a kémia és az abban rejlő tudás, azért tanultál) sokkal inkább előremutatnak a jövőbeli sikerességet illetően. “Az osztályzatok nem csak az intelligenciát tükrözik, hanem a kitartást, a jó tanulási módszereket és az együttműködési képességet is.” – mondja Heckman.

A jó hír az, hogy míg az IQ-szint fix határokon belül mozog, addig a személyiség különböző önfejlesztési formákon keresztül megmunkálható. Heckman szerint a gyerekkorban ért hatások jelentős befolyással lehetnek a jövőre, tehát nagyon oda kell figyelni, hogy megfelelő útmutatást adjunk a kicsiknek.

Forrás: 1 2 3

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió