A smooth jazz megújítójáról mesél Csányi, Temesi és Kovács!

Written by on 2018. 10. 03

Hét évvel ezelőtt már elbűvölte a magyar közönséget az a szenvedély, ami árad belőle, de nézzük hogyan emlékszik vissza az eseményekre Csányi István, Temesi Berci és JazzKovács.

Csányi István: Az amerikai álom

Csányi Pistinek ez pont olyan volt, mint egy klasszikus amerikai álom, az igazi „dream come true”:

„Csak nagyon halványan tudtam valamit Brian-ről majd Vass Attilától megkaptam az akkori dvd-t. Leültem, betettem a dvd-lejátszóba és kétpercenként tökön szúrtam magam, annyira jó volt. Azt láttam, amit magam is pont meg akartam csinálni, sőt, azóta meg is csináltam,  ez lett a Sax-O-Funk. Erre rá, még egy fél év sem telt el és besétált a próbaterembe a fickó. Egyszerűen nem hittem el.

Mint egy vadászkutya, úgy figyelt

„Kétszer volt próba, akkor kezdődődött igazán a feszültség, amikor megérkezett Brian. Mivel én is zenész vagyok, teljesen bele tudtam élni magam a helyzetébe. Úgy figyelte minden rezdülésünket, mint egy vadászkutya, hiszen mi nem az amerikai zenekara vagyunk. Megpróbáltam megtanulni az ő zenei nyelvét: látni, hogy mikor elégedett és mikor nem, mit jelent, amikor csücsörít vagy éppen balra hajlítja a fejét. Végig azt figyeltem, hogy neki mi a fontos. Ahogy haladtunk számról számra, mindenki egyre jobban érezte a vibe-ot.”

Arra nem voltam felkészülve, hogy kergetőzni fogok vele a zongora körül.

„A kottán kívül meg kellett tanulni az igazi funky show-t, hogy hogyan tudjuk fenntartani és emelni az energiaszintet.”

A kocka el van vetve

„Egy ilyen fellépés Briannek is kockázat, hiszen nem a saját zenekarával lép fel, akik ismerik minden rezdülését, de meg volt elégedve velünk. Visszahallottam, hogy egész Európában a magyar zenekarral tudott a legjobban együtt dolgozni. Büszke vagyok arra, hogy két próbával megcsináltuk a koncertet egy ilyen világsztár mögött. Most pedig kíváncsi vagyok, hogyan fog elsülni a szombat esti buli.”

Csányi István (session-zenész, zenetanár)

Az elmúlt közel húsz évben számos neves énekes és zenekar produkciójában vett részt. (Néhány név a „sokkal több” közül: LGT, Demjén Ferenc, Zorán, Irigy Hónaljmirigy, Neoton, Zséda, Hevesi Tamás, Császár Előd, EDDA, TNT, Éliás Jr., Radics Gigi, Wolf Kati, Takács Nikolas…) Zenei tanulmányait a MÁV zeneiskolájában kezdte, majd a Postás Zeneiskolában folytatta. Énekelni 1990-től Sík Olgánál tanult. 1999-ben szerzett előadóművész-tanári diplomát a Liszt Ferenc Zeneakadémia Jazz-tanszakán szaxofonból. 15 éve szaxofont tanít a gödöllői zeneiskolában. Játszik szaxofonokon, EWI-n, billentyűs- és ütőhangszereken és vokálozik.

Kovács László: Olyan koncertet adott, hogy még most kiráz a hideg, ha rá gondolok

„2007-ben indult a Jazzy Rádió és rá egy évre jelent meg Brian Bringing Back The Funk című lemeze. Addig is egy tehetséges művész volt, de erről az albumról 10 track-ből 10-et rögtön játszottunk, annyira telitalálat volt minden száma. Akkoriban jött ki a Roland a V-Piano-val, aminek ő volt a reklámarca. Ennek keretében 2011 májusában itt volt Európában és minden olyan szerencsésen alakult, hogy el tudtuk őt hozni Magyarországra, a Millenáris Parkba az első Jazzy Fesztiválra.”

„Magyar zenekarral lépett színpadra, ahol egy kőkemény funky-s koncertet tolt le. Azt gondoltuk, hogy alig ismerik Culbertson-t, ehhez képest legalább 700 ember eljött és egy olyan koncertet adott, hogy még most is kiráz a hideg, ha rá gondolok. Nagyon berobbanós kezdést csinál, Amerikából jön a showbusiness őshazájából, pontosan tudja, hogy mit és hogyan kell csinálni. Igazán jóleső érzés volt, hogy a közönségből már akkor ismerték a dalait.”

Egy dolgot biztosan megjegyeztem tőle:

„Ha az első öt percben nem fogod meg a közönséget, akkor elbuktad az egész bulit.”

„Münchenből jött és a Jazzy részéről én fogadtam. Limuzinnal mentünk ki elé a repülőtérre. Elvittük különböző éttermekbe, megmutattuk neki a várost, készítettünk vele videóblogot is. Emberként is óriási arc. Azt mondta, hogy nagyon szeretne visszajönni Budapestre, mert rettentően tetszik neki a város és szeretné a feleségének is megmutatni. Ez volt 2011-ben, úgy tűnik, hét évet kellett rá várnunk.”

Amikor először utaztam olyan városokba, mint Jakarta, Budapest és Peking, ez mélyreható hatással volt rám. Ezekben a városokban láttam, hogy a zene valóban egyetemes nyelv.Nem számít, milyen nyelven beszélsz, énekelsz. Amikor ez megtörténik, humán módon kapcsolódunk egymáshoz, és ez egy csodálatos érzés. -mondja Brian Culbertson

„Biztos vagyok benne, hogy azok, akik hét évvel ezelőtt ott voltak a Millenárison és most éppen a környéken vannak, azok most is ott lesznek a MOMkultban. Akik lemaradnak, azoknak pedig várniuk kell egy kicsit, mivel 2011 óta komolyan feltört, Billboard listavezető volt többször is (30x!). Ő most már szupersztárnak számít ebben a műfajban, miközben 10 évvel ezelőtt még „csak” egy nagyon ígéretes, feltörekvő srác volt.”

Meglepetés!

„Van egy titkos tervem Brian-el: mindenképpen meg akarom invitálni az Earth, Wind and Fire koncertre, hiszen a legnagyobb ikonja Maurice White és az Earth, Wind and Fire.”

Kovács László (a Jazzy Rádió programigazgatója, műsorvezető)

11 éve vezet műsort a Jazzy Rádiónál JazzKovács címmel. Kovács a rádió indulásakor, és az azt követő években a zenei arculat kialakításában is részt vett, ezt megelőzően pedig hosszú éveken keresztül a Juventus Rádió műsorvezetőjeként dolgozott. 1985-től dj-ként is dolgozik, ő honosította meg Magyarországon a „megamix” műfaját.

Temesi Berci: Ez nem limonádé!

„Az internetnek köszönhetően már elég korán megismertem, de a Jazzy Rádiónak is sokat köszönhetek, hogy közelebbi kapcsolatba kerültünk.

Együtt mentünk kikapcsolódni, várost nézni. Voltunk egy étteremben és ott derült ki, hogy Brian még sosem ivott limonádét. Megkóstolta és imádta. Budapestről ez volt az első gasztronómiai élmény, ami megérintette. Jófej, nyitott és boldog ember. Minden érdekli, mindenről érdeklődik. A színpaddal ellentétben a magánéletben nem szeret annyira feltűnősködni és extrém kívánságai sincsenek.”

A Culbertson-titok

„A próbán nagyon mély dolgokba nem tudtunk belemenni, de így is nagyon sokat tanultam tőle: hozzáállás, mosoly, lendület és energia. Küldött több DVD-t, mely alapján már tudtunk készülni a koncertre. Ennek tanulmányozása többet ért, mintha otthon a négy fal között vagy egy tanárral leültem volna tanulni.

A színpad a mindene, ezért ott kemény kézzel fogja a zenekart és az öltözködésünkbe is beleszól, hogy az teljesen flott legyen. Erre vonatkozólag megkaptuk a saját kiképzésünket.” 

Születésnapi meglepetés

„Kimondhatatlanul megható volt, amikor videóüzenetben köszöntött fel a születésnapomon.”

Temesi Bertalan (basszusgitáros, zenei rendező, producer)

Artisjus díjas előadóművész, Különféle tévéműsorok zenei producere, az NKA Hangfoglaló program mentora, az Előadó Jogvédő Iroda választmányi, és jogdíjbizottsági tagja.

Ha szeretnél még többet tudni Brian Culbertsonról, kattints IDE!

Ha pedig élőben szeretnéd hallani, akkor október 6-án szombaton a MoMkultban a helyed! Minden további információt megtalálsz ITT!


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió