“Száraz január” – csökkenő éves alkoholfogyasztást?

Written by on 2021. 01. 02

A Sussexi Egyetem egyik legújabb kutatása szerint, ha januárban nem iszunk alkoholt, az egész évben csökkentheti a káros alkoholfogyasztást.

 

Dr. Richard de Visser pszichológus – aki az egészséges viselkedés szakértője – megfigyelte, hogy hat hónappal a száraz január után a felmérésben résztvevők ritkábban, kevesebbet ittak és sokkal kevesebbszer voltak részegek. A résztvevőket 2014 januárjának elején, végén és nyarának közepén kérdezte a tapasztalataikról.

A kutatás feltárta, hogy 72%-a a résztvevőknek alacsonyabb szinten folytatott káros alkoholfogyasztást január után és volt olyan is, aki nyár közepén még mindig nem ivott semennyi alkoholt. Szintén jellemző volt a résztvevőkre, hogy olyan helyzetekben, amikor alapból ittak volna (idegességből, aggódásból, baráti összejöveteleken) nemet mondtak az alkoholra.

Egy hónap alkoholmentesség után az emberek számos egyéb előnyről is beszámoltak: 82% érezte úgy, hogy a hónap sikeres volt; 79% takarított meg pénzt; 62% jobban aludt és az emberek 49%-a fogyott is január után. Dr. de Visser azt nyilatkozta, hogy azoknál is megfigyelhető volt egy pozitív változás, akik bár részt vettek a kezdeményezésben, nem tudták végigcsinálni mind a 31 napot alkohol nélkül.

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió