A sztori a dal mögött: Dire Straits – Sultans of Swing

Written by on 2019. 02. 22

Egy elhagyatott bárban elhangzott jazz előadás által inspirált dal, amely az akkor küszködő Dire Straits-et a csillagokig repítette.

1985. július 12-án Dire Straits fellépett a Wembley Stadionban, ahol a közvetítéseknek köszönhetően összesen 1,9 milliárd ember hallgathatta meg a bandát. A U2 és a Queen között játszott Money For Nothing (Stinggel együtt előadva) számukat követte az a dal, ami szupersztárokat csinált belőlük: a Sultans of Swing.

“Nagyon különleges élmény volt részese lenni ennek az elképesztő eseménynek” nyilatkozta később John Illsley. “A Live Aid egyedi lehetőség volt mindannyiunk számára. Csodálatos emlék”
A Dire Straits az MTV-nek osztotta meg a szám keletkezésének történetét. 1977-ben írta az énekes-gitáros Mark Knopfler, miután egy elhagyatott bárban meghallgatott egy jazz bandát. Az énekes akkor úgy fejezte be az előadást, “Jó estét és köszönjük. Mi vagyunk a Swing Szultánjai” (Sultans of Swing)

Knopfler egy ötlettel hagyta el a bárt és hazaérve deptfordi otthonába, öccsével Daviddel elkezdték írni a számot az általuk alapított új bandának.

“Alig tudtunk megélni valamiből. Még a gázszámlára sem volt pénzünk.” mesélte Illsley. “Ott játszottuk el először a Sultans of Swinget, de akkor még nagyon más volt a szám.”

Knopfler szerint hiányzott még valami belőle, ezért újra munkához látott. Átalakította az akkordok szerkezetét és szinte újraírta az egészet. Amikor lejátszották, ugyan egyszerűnek hangzott, de mégis megfogta őket.

“A ritmus, a gitár, a basszus, a dob, minden összejött. És persze a történet. Mert valljuk be, minden jó számnak van egy jó története”

Mi történt ezután?

1977 júliusában még mindig kiadót kerestek. Aláírtak egy öt számra való üzletet a Radio Londonnál dolgozó Charlie Gillett DJ-nél, melybe beletartozott a Sultans of Swing is. “Charlie-nak őrülten tetszett a dal.” emlékezett vissza Illsley. “Élő adásban jelentette ki: “Ezt a számot addig fogom játszani, amíg valaki le nem szerződteti a bandát.’ Ez egy bátor tett volt tőle. De szerencsére tényleg megtette. Egy rádiós személyiség támogatása igazán sokat jelentett akkoriban.”

Az elkövetkező időkben kiadók kezdtek el érdeklődni a banda iránt és két hónap múlva már a Dire Straits a Phonogramnál írt alá. A Basing Street Studioshoz kerültek, ahol felvehették az albumot, Muff Winwood producer és Rhett Davies mérnök segítségével.

“Viszont nem tudtuk elérni, hogy a Sultans of Swing ugyanolyan jól szóljon mint a demón. Még azon is gondolkoztunk, hogy külön kiadjuk a dalt.” Végül sikerült felvenni úgy, hogy az mindenkinek tetszett a csapatból.

1978-ban jelent meg a Sultans of Swing, de nem okozott nagy felfordulást a brit slágerlistákon. Az eladások lassan növekedtek. “Kaptam egy hívást, hogy 25 ezer albumot adtunk el” elevenítette fel Illsley. “Majd megjelentünk az Államokban és megindult a szekér. a rádió folyamatosan játszotta.”

1979-ben Top 10-es listákban szerepelt, és több mint hétmilliós eladással büszkélkedhettek. A 80-as években a Dire Straits lett az egyik legsikeresebb brit banda, 1992-es feloszlásukig több mint 120 millió albumot adtak el, Grammy és Brit díjakat zsebeltek be.

“Ki lehet jelenteni, hogy a Sultans of Swing indított el mindent. Nagy befolyása volt életünkre. Sokan mondták, hogy szerencsések vagyunk, de mégis mit jelent a szerencse? A dal jó volt, a banda nagyon jó volt és keményen dolgoztunk. Csak így lehet elérni nagy dolgokat.” tűnődött el Illsley.

Kép: Wikipédia

Forrás


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió