Boldognak lenni vitathatatlanul mindenki egyik legfontosabb célja. Ugyanakkor ez az egyik legnehezebben elérhető cél is, talán azért, mert az emberek rossz dolgokért küzdenek. De létezik mód a tartós boldogságra – állítja Jonathan Haidt, a New York-i Egyetem professzora és boldogság szakértője.

Sokan azt gondolják, hogy a boldogság abból ered, hogy megszerezzük azokat a dolgokat, amiket akarunk magunknak. De ha megkapjuk, amit akarunk, attól csak nagyon rövid ideig érezzük jól magunkat – nem ad nekünk tartós boldogságot.

– vélekedik Haidt. De akkor mi a módszer arra, hogy tartós boldogságot és értelmet nyerjünk? Mint megtudtuk a boldogság szakértőtől, a boldogság a kapcsolatainkból ered. Haidt szerint az alábbi módszerekkel rendezhetjük ezeket a különböző kapcsolatokat.

1. Javítsd személyes kapcsolataid a hála kimutatásával

“Senki sem egy sziget. Nem lehetünk boldogok elszigetelten” – állítja Haidt. Ahhoz, hogy boldogok legyünk, egészséges kapcsolatokra van szükségünk. Ha személyes kapcsolatainkat javítani szeretnénk, ki kell mutatni a hálát, amit a másik iránt érzünk.

Haidt azt állítja, hogy a pszichológiában több kutatás is igazolja, hogy a hála erősíti a kapcsolatokat, valamint kiemeli, hogy nem csak a romantikus kapcsolatban kell hálásnak lenni. Nagyon fontos egy baráti társaság megtalálása, akik között az ember boldognak tudja érezni magát.

2. Használd ki az erősségeid munka során

Ha nehezen találod meg azt a munkát, ami értelmet ad az életednek, kezdd azzal, hogy meghatározod miben vagy jó és építsd a karriered aköré. Haidt szerint, ha az ember minden nap használja az erősségeit, nagyobb valószínűséggel fog fejlődni és jobb eséllyel fogja boldognak érezni magát.

3. Találd meg a társaságod

“Az emberek mindig is szoros törzsekben, csoportokban éltek. És ebben a modern világban annyira sok az egyedül töltött idő, hogy ez hiányzik” – mondja Haidt. Szerinte az ember virágzik, ha azt érzi, hogy valami annál nagyobbnak a része, mint önmaga.

Egy közösség tagjának lenni az élet minden részén lehet, csak az a lényeg, hogy azt érezd, valahová tartozol. Hiszen azok az emberek a legboldogabbak, akik mélyen be vannak ágyazódva egy olyan közösségbe, amelyről azt gondolják, hogy értéket képvisel, ezért tiszteletben tartanak. “Mindenki azt szeretné érezni, hogy egy olyan csapat része, amely nemes célt szolgál” – mondja a boldogság szakértő.

Forrás