A techno album, ami Sega Genesisre készült!

Written by on 2019. 02. 18

A retro zenei technológiák visszatérőben vannak, úgymint a bakelit, a magnós kazetta vagy akár az analóg szintetizátorok eladásai is megnőttek az elmúlt években. Azonban van egy zenész, aki különleges módon nyúl vissza nosztalgikus emlékeinkbe. A szerb techno DJ. Remute következő albuma, a Technoptimistic kizárólag a 90′-es évek klasszikusán, a Sega Genesis konzolon készült. És Sega Mega Drive kazettán jelenik meg.

Ám ez nem az első eset, hogy Remute különleges zenével állt elő. 2017-ben kiadott egy techno albumot, a Limited címűt, melyet floppy lemezen lehetett kapni, ami komoly nehézség lehetett a lemez kapacitása miatt. A Magnetic Magazine-al való interjújában Remuta azt nyilatkozta, hogy a .mod formátum segítségével tudta letömöríteni a számokat egy Word dokumentum méretére, hogy ráférjen a floppy-ra négy vagy akár hat szám is.

A mostani Sega Genesis zeneműalkotások tovább gazdagítják Remute és a gépek kapcsolatát. Számára ez volt az első olyan techno album, amit programozni kellett a legendás 16 bites konzolon, úgy hogy a zene valós időben generálódott a készítés alatt.

A múltban már többen is próbálkoztak a Sega Genesis zenei képességeit kihasználni. A rendszer fő chipje 6-sávos FM szintetizátor, amiben megtalálható egy kisfrekvenciás oszcillátor, időzítők, és az a különleges hangzás, amit a rajongók “létra effektusnak” neveznek (utalás Moog Létra filterére). Idővel a konzol módosításokon is átesett, digitális szintetizátorrá is vált vagy videojáték zenéhez Készítsd-magad stílusú videók alapanyagául szolgált.


Remute 16 számos albuma március 22-én jelenik majd meg, de már egy kis ízelítő meghallgatható belőle. Ha valaha is volt Sega Genesised, valószínűleg felismered a jellegzetes hangzást, valamint a régi retro hangzást keverve a modern zenével. Mindenképpen egy olyan album, amit egy Sega Mega Drive kazettán kell hallgatni.

Az album a Bandcamp oldalán lesz elérhető, 33.33 eurós áron, amely magas minőségű MP3, FLAC és egyéb formátumokban lesz streamelhető, és természetesen Sega Mega Drive kazettán is meg lehet vásárolni. Az album streamelése kiváló ötlet, azonban a kazettán hallgatás az igazán ideális Remute szerint. Szóval ha rendelkezel akár 1-es vagy 2-es Genesis modellel, itt az idő elővenni!

Kép forrása

Forrás


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió