A Tenkes kapitánya a Várkert Bazárban!

Written by on 2022. 07. 22

Kedden az Öntőház udvaron  a Tenkes kapitányát láthatjuk. Az 1964-ben készült  filmsorozat meghatározó szerepet töltött be a magyar televíziózás történetében, sőt, ez volt az első hazai tv-sorozat! 

A téma a Rákóczi-szabadságharc idején, Siklós környékén folyó kuruc-labanc küzdelmeket idézi. A főszereplő Eke Máté katonáját akkor Zenthe Ferenc alakításában élvezhettük. A figura ugyan költött személy, de számos jobbágykatonából lett kuruc tiszt történelmi alakját ötvözi egybe. Megőrizve a film legjelentősebb, legszórakoztatóbb epizódjait, a táncegyüttes megidézi a kuruc kor legendás személyeit, zenei- és mondavilágát.

A történetet most a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és Zenekara, valamint a Honvéd Férfikar előadásában láthatjuk. Néptáncos kincsünk segítségével idézik  meg történelmünk ezen korszakát, és újra átélhetjük Eke Máté, Buga Jakab és Eckbert ezredes kalandjait. A zenét Sebő Ferenc, a szövegeket Turczi István jegyzi. Az előadást  Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész-koreográfus rendezi.

 

A Happy Hours vendége: Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas táncművész-koreográfus

Adásban: 2022. 07.22. 16:00

Műsorvezető: Jazzkovács László

 

 

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió