A történet a Bluetooth név mögött

Written by on 2020. 01. 30

Pont amennyire innovatív ez a technológia, annyira nem hangzik a neve technológia közelinek. A Bluetooth nem egy rövidítés és látszólag semmilyen rejtett tartalom nincs mögötte. Akkor mégis mit jelent?

Instagram/caseandmates

Ma már mindannyian ismerjük a “Bluetooth” elnevezést. Ez a név egybeolvadt a vezeték nélküli technológiával és magától értetődőnek tekintjük, hogy ekkora befolyással van az életünkre. Az okostelefonoktól a fejhallgatókig mindenhol a Bluetooth-ra támaszkodunk, hogy a vezetékektől megszabaduljunk.

Az ember a név mögött

Meglepő módon a név több, mint 1000 évvel ezelőttig nyúlik vissza, egészen Harald “Bluetooth” Gormsson király uralkodásáig. A király két dologról ismert: Dánia és Norvégia 958-as egyesítéséről, valamint elhalt fogáról, amely olyan sötétkéken/szürkén világított ki szájából, hogy megkapta a “Bluetooth”, vagyis “Kékfogú” becenevet.

Harald “Bluetooth”

1996-ban az iparág három vezetője, az Intel, az Ericsson és a Nokia összegyűltek, hogy megtervezzék ennek a rövid hatótávolságú rádiótechnológiának a szabványosítását a különböző termékek és iparágak közötti összekapcsolhatóság és együttműködés érdekében.

A találkozó során az Intel egyik embere, Jim Kardach ideiglenes kódnévként a Bluetooth-t javasolta. “Bluetooth Harald király… híres volt Skandinávia egyesítéséről, pont úgy, ahogyan mi is egyesíteni akartuk a PC és a celluláris ipar világát egy rövid hatótávolságú vezeték nélküli összeköttetéssel” – nyilatkozta Kardach.

A Bluetooth-t eleinte csak egy helyettesítő névként használták volna addig, amíg a marketing ki nem talál valami újabbat és menőbbet. Később, amikor eljött az ideje a komoly név kiválasztásának, felmerült a RadioWire és a PAN (Personal Area Networking) név is, de végül (mindenki örömére) mégis maradtak a Bluetooth-nál.

Instagram/historia_medieval

Érdekesség, hogy a logóba is átültették a névadó király nevét, hiszen az abban található két rúna betű a király kezdőbetűit hivatott jelképezni [ (ᚼ) és (ᛒ) ].

Források: 1 2 3 4


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió