A túrázás fiatalon tartja az agyat

Written by on 2020. 02. 03

Ha a tudomány bármiben is biztos, akkor az az, hogy a mozgás és a természet jó a szervezetünknek. Egy nemrégiben végzett kutatás szerint napi 15 perc séta akár éveket is adhat az életünkhöz.

A sétálás jót tesz a testnek, a sétálás a szabad levegőn pedig jót tesz az agynak is. A neurológusok azt vallják, hogy a sétálás egy “szupererő”, amit a legtöbb ember nem használ ki. A tanulmányok pedig azt mutatják, hogy a természetben eltöltött idő csökkenti a stresszt, növeli a boldogságot és az önkontrollt, valamint kreatívabbá tesz.

A sétálás és a szabad levegő összekapcsolását a köznyelvben túrázásnak hívjuk, és Daniel Levitin neurológus új könyve szerint az agy fiatalságának megőrzésében is segít.

“Ha az agy egészségéről beszélünk, akkor nagyon fontos a hippokampusz – a memóriát közvetítő agyszerkezet – abból a szempontból, hogy emlékezzünk hová megyünk, táplálék és társak felé mozogjunk és távol tartsuk magunkat a veszélytől. Ha agyunk ezen részét nem tartjuk mozgásban, az agysorvadást okozhat” – figyelmeztet.

Egy túra a közeli erdők egyikében, vagy egy környező parkban remek módszer az agy ezen részének kiváló állapotának megőrzésére.  “Kint lenni jó, mert bármi megtörténhet” – magyarázza Levitin. Kiemeli, hogy a túrázás közben ért új hatások az agy frissen tartásához esszenciálisak.

Források: 1 2 3


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió