A világ 20 leggazdagabb zenésze

Written by on 2019. 08. 12

Csak néhány énekesnek adatik meg, hogy ikonként tiszteljék és karrierje hosszútávon is sikeres legyen. S ha ezt elérik, az biztosan jelent még valamit: pénzt. Sok-sok pénzt.

A hatvanas évek legendás előadóitól napjaink pop sztárjaiig, ők a leggazdagabb énekesek egy 2019-es lista szerint:

20. Katy Perry (330 millió dollár )

Számos díjnak és óriási követői táborának köszönhetően, az elmúlt 10 év alatt, Katy Perry igazi amerikai pop ikonná vált.

19. Ringo Starr (350 millió dollár)

A Beatles még élő két tagja mindig felkerül az ehhez hasonló listákra, még a Lennon/McCartney jogdíjak nélkül is.

18. Beyoncé (355 millió dollár)

Nem Beyonce az egyetlen nagy pop sztár ezen a planétán, de jó üzleti érzékkel számos egyéb projektet is elindított, mint saját ruhamárkáját, illat kollekciót és aktívan részt vesz férje, Jay-Z streaming szolgáltatást nyújtó üzleti vállalkozásában is.

17. Mick Jagger (360 millió dollár)

Nem csak ő jelenti a Rolling Stones-t, de ő maga a Rolling Stones abban az értelemben, hogy még mindig emberek milliói rajonganak érte és ez mindig újabb pénzkereseti forrás.

16. Toby Keith (365 millió dollár)

Ha nem szereted a country zenét, akkor nem biztos, hogy tudod, ki Toby Keith és mit jelent a neve az Egyesült Királyságban. Ő a műfaj egyik hatalmas sztárja, de rengeteg pénzt keres színészkedésből, saját ruházati üzletláncából és az I love this bar&grill nevű étteremláncból.

15. Jennifer Lopez (380 millió dollár)

Jennifer rendkívül sikeres énekesi karriert futott be, mellette ismertek filmszerepei és nagyon népszerű saját illatmárkája. Ugyanakkor ismertségét és befolyását, s vele persze anyagi bázisát erősíti , hogy különböző tv-s reality show-kban, tehetségkutatókban van jelen, mint zsűritag.

14. Barbra Streisand (400 millió dollár)

Barbra az elmúlt hat évtizedben folyamatosan No.1. albumokat adott ki, így a Forbes szerint, ő az Egyesült Államok egyik leggazdagabb nője, tíz Grammy, két Oscar, öt Emmy-díj és Tony-díj és elnöki kitüntetés: ez mind Barbra életútja.

13. Johnny Mathis (400 millió dollár)

Az amerikai énekes-dalszerző rendkívül népszerű előadó, albumainak köszönhetően, valamint 12 tévés műsora és szakácskönyve révén.

12. Jon Bon Jovi (410 millió dollár)

Vagyonának jelentős részét a minden idők legsikeresebb rock csapatának frontembereként eltöltött időnek köszönheti. Emellett sok pénzt keresett színészkedéssel és azzal, hogy megvásárolta a Philadelphia Soul nevű futballcsapatot.

11. Celine Dion (430 millió dollár)

Celine korai sikereit Kanadában megjelent francia nyelvű slágereinek köszönheti, majd megtanult angolul és aláírta a szerződést az Epic Records-zal az USA-ban.Villámgyorsan híressé és sikeressé vált, vagyona nagy részét turnékból szedte össze. Ő is rendelkezik egy illatkollekcióval, társalapítója a Nickels étteremláncnak és van egy éjszakai mulatója.

10. Shania Twain (450 millió dollár)

A kanadai művész az egyik legismertebb és legjobban eladható énekes, aki számos tévés reality showban és tehetségkutatóban szerepel zsűritagként.

9. Victoria Beckham (450 millió dollár)

A nagy sikerű Spice Girls albumok és világ körüli turnék sikerét meglovagolva, Victoria sok pénzt keresett dokumentum, -és televíziós showkból, valamint két könyvet is kiadott. Mint divatikon is ismert, amit saját ruhamárkájával is erősít.

8. Bruce Springsteen (500 millió dollár)

A rocker több, mint 50 éve színpadon van és a turnékkal rengeteg pénzt keresett. Rögtön az első, 1973-as, debütáló albumával nyert 20 Grammy-t, Tony-t, Oscart és Elnöki kitüntetést is. Az 1984-es Born in the USA című albuma, minden idők egyik legnagyobb példányszámban elkelt lemeze.

7. Gloria Estefan (500 millió dollár)

Gloria a Miami Sound Machine-nal kezdte énekesi pályáját és óriási sztár lett a nyolcvanas években. Óriási slágereket énekelt, önálló karrierjét férje, a producer Emilio Estefan is segítette. 1990-ben súlyos balesetet szenvedett a turnébuszuk, amely Gloria életét és művészi pályáját is átalakította. Gloria ugyan élve megúszta a balesetet, de újra meg kellett tanulnia járni egy hosszú rehabilitációs folyamat során. Újraindította életét, írt két gyerekkönyvet, szakácskönyvet, társtulajdonosa két szállodának és éttermeknek, valamint, van egy saját musicalje, amelynek címe: A lábad, és amely most is megy a londoni West Enden.

6. Dolly Parton (500 millió dollár)

Dolly nagy szegénységben nőtt föl és dalait a gyermekkora is átszínezi. Country énekesként rengeteg díja van, többek között 9 Grammy. Saját bevallása szerint 3000 dalt írt, emellett sikeres színészi karrierje, sőt, számos saját gyártású televíziós műsora és filmje készült. Van még egy saját tematikus parkja, a neve Dollywood, és saját musical show-ja is van az Egyesült Királyságban.

5. Elton John (500 millió dollár)

Elton más művészeknek, énekeseknek írt dalokat és session zenészként dolgozott, mielőtt saját karrierje beindult volna. Azóta az egyik legkeresettebb előadó lett, 5 Grammy-díjjal, Tony, Ocar és Golden Globe-díjjal. Számos filmzenét is írt, valamint musical zenét, mint az Oroszlánkirály és a Billy Elliot.

4. Mariah Carey (520 millió dollár)

Mariah 1990-ben robbant be a zenei iparba, miután első öt kislemeze mind No.1 lett szinte minden toplistán. Ő énekelte el minden idők legsikeresebb karácsonyi dalát (All I want for Christmas is you) és rekordot állított fel az első helyezett dalokból is. Rengeteg pénzt keresett turnéi során.

3. Madonna (590 millió dollár)

Madonna a nyolcvanas években tarolta le először a popipart és a Guinness World Record szerint, ő minden idők legtöbb lemezét eladó női előadója. Saját lemezkiadója van, saját ruhamárkája, gyerekkönyveket írt, egészségklubok, filmgyártó cégek és támogatási alapom mögött áll.

2. Bono (700 millió dollár)

A U2 frontembereként ért el hatalmas sikereket, de más zenei projektjei is jövedelmezőek. Sok pénzt keresett pl. azzal, hogy részesedést vásárolt a Facebook-ból, az övé a Clarence Hotel Dublinban, igazgatótanácsi tag egy befektető cégben és számos ingatlanja van.

1. Paul McCartney (1,2 milliárd dollár)

Elsősorban a Beatles dalok szerzői jogi díjai jelentik vagyona alapját, de nagy zenei és pénzügyi sikere volt a Wings-zel és szólóénekesként. 18 Grammy-díja van, egy lovagi címe, és számos jogosultsága, pl. a Grease és az Annie című musicelek jogdíjait is birtokolja.

Írta Tom Eames and Rory O’Connor

Tagged as

90.9 Jazzy

Jazzy Rádió