A “világ legmagányosabb háza” több, mint 100 éve üresen áll

Written by on 2020. 12. 17

Egy távoli izlandi sziget közepén található a világ legmagányosabb háza, ami már több, mint száz éve üresen áll. A sziget egyetlen házaként az épületet csak fű – majd a tenger – veszi körül és szorosan a hegyoldalba fúródik.

A ház Elliðaey-n található, egy elhagyatott szigeten, amely Izlandtól délre fekszik. A Vestmannaeyjar szigetcsoport harmadik legnagyobb szigetét sosem lakták sokan, azonban az 1930-as években a maradék néhány lakos is elhagyta a szigetet. Az épület eredetét és tulajdonosát illetően csak találgatni lehet.

A LADbible azt állítja, hogy az egyik elterjedt pletyka szerint az épület egy ismeretlen dollármilliárdosé, aki egy zombi-apokalipszis esetén menedékhelyként szerette volna használni. Ez a teória azonban megdőlt, amikor kiderült, hogy a ház valójában egyáltalán nem egy egyszerű ház, hanem egy vadászház, amely az Elliðaey Vadász Egyesület tulajdonában áll.

A távoli szigeten nagyszámú lundacsapat él, melynek izlandi vadászata nem illegális, annak ellenére, hogy veszélyeztetett madárfaj. Maga a sziget azonban természetvédelmi területként és védett területként van listázva, mivel a terület a viharfecskefélék és más tengeri madarak fészkelőhelyéül szolgál.

Kép: Diego Delso | Flickr

A ház mindenesetre nem szolgálna túlságosan kényelmes lakóhelyként, hiszen a szigeten nincs áram, folyóvíz vagy beltéri vízvezeték-rendszer és az sem valószínű, hogy a szigeten van működőképes internetkapcsolat vagy mobiltelefon-vétel. Azonban azt ki kell emelni, hogy az ingatlan rendelkezik egy látszólag környezetbarát szaunával, melyet egy esővízgyűjtő rendszer táplál.

A terület alapvetően nem elérhetetlen, naponta megy el mellette komp, azonban partra szállni a hírek szerint csak a vadász klub  tagjainak lehet. A ház a napokban felkerült Redditre és több hozzászóló szerint, akik jártak a sziget közelében, a való életben is pontosan ugyanilyen elképesztő és különleges látványt nyújt a magányos épület.

Képek: Reddit; Hansueli Krapf (Wikimedia Commons)

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió