A zajszűrő fejhallgató titka, hogy még több zajt csinál

Written by on 2020. 03. 12

Dan Gauger, a Bose Corporation kiváló mérnöke segítette a Bose zajszűrő technológiájának kifejlesztését. Elmesélte a módszert, amit alkalmaztak.

Segítettem a Bose zajszűrő technológiájának kifejlesztését, amely úgy működik, hogy a rendszer a blokkolni kívánt hanggal ellenkező hullámformájú hangot hoz létre. Ez azt jelenti, hogy a világ összes zaját katalogizálnunk kell- a közönségestől a nagyon furcsáig.

Ha kint vagyok és furcsa zajt hallok, rögzítem. Van pár gigabájtnyi anyagom ebből a telefonomon. A laboratóriumunkban a csapatom rendelkezik egy hangszórókkal és erősítőkkel bélelt konténerrel, amelyet olyan hangok lejátszására használunk, mint például a vonatok és a buszok zúgásai. Ez segít abban, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az általunk tervezett termékek elnyomják-e a zajt.

Bose fejhallgató

De váratlan események történhetnek sajnos. Egyszer az egyik vásárlónk panaszt tett egy japán vonaton történt eset miatt. Éppen az egyik legelső, 2013-as zajszűrő fejhallgatónkkal utazott, amikor a vonat egy alagútba ért. Hirtelen egy hangos kattanást, nyikorgást és búgást kezdett el hallani. Vagyis, ahogy ő fogalmazott: “olyan volt, mintha egy bazooka (páncélököl) robbant volna a fülemben.”

Éppen Japánban voltam egy munkakonferencián, tehát elmentem arrafelé, amerre ő járt. Ott az alagút és a vasúti kocsi között van egy nagyon szűk rés. Ez a kevesebb, mint 25 centis rés levegőt kényszeríthetett a fejhallgató és a fül közé, ami oly módon megváltoztatta az akusztikát, hogy a törlési rendszer nem volt képes kezelni.

Újabb zajszűrő modelljeink már több zajt tudnak kezelni, de ilyen furcsa esetek mindig felbukkanhatnak.

Ez a történet eredetileg a Popular Science – Noise Winter 2019 issue – ban jelent meg.

Forrás


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió