A 10 legjobb whiskey, amit ajándékozni lehet


2019.12.16 16:01

90.9 Jazzy Radio on 2019. 12. 16

A whiskey egyben az egyik legjobb és legkockázatosabb dolog, amit ajándékba lehet adni karácsony idején. Ha jól választunk, akkor egy ígéretes meglepetés lehet, ami tökéletes az ajándékozottnak. De ha meggondolatlanul választunk üveget, akkor az rosszul is elsülhet. A legfüstösebb skót whiskeytől a klasszikus bourbon-ön át a kevert japán whiskeyig itt van 10 megvásárolandó whiskey és melléjük 10 ok a vásárláshoz.

1. Four Roses Small Batch Select

A ‘Small Batch Select’ kétségkívül az év egyik legkiválóbb bourbon kiadása, és a ‘Four Roses’ főbb whiskeyjeihez járó első nagy kiegészítés az évtized során. Ráadásul receptjét a Four Roses egy másik limitált kiadású ‘világverő’ whiskeyjétől kölcsönözte.

Ár: ~16.000 Ft

2. Knob Creek Single Barrel Reserve Bourbon

Ha van egy barátunk, aki szereti a Jim Beam-et, de alapvetően az olcsóbb termékeket keresi, számára a ‘Knob Creek’ 60%-os alkoholtartalommal rendelkező, 9 évig érlelt whiskeyje a megfelelő – ezek olyan tulajdonságok, amelyek által ez a whiskey a márka hasonló árkategóriájú termékeit maga mögé utasítja.

Ár: ~13.000 Ft

3. New Riff Straight Rye

“Ha a New Riff még nincs rajta az ön radarán, feltétlenül kövesse, hiszen a világ egyik legizgalmasabb whiskeyje” – ezek voltak a szavai a világ egyik legismertebb ‘bourbon-írójának’, Fred Minnicknek, miután a whiskey komoly díjakat nyert az idei san franciscoi Spirits világversenyen. Ez egy olyan ital, amit olyan barátnak kell adni, akinek komoly elképzelései vannak a whiskeykről.

Ár: ~13.000 Ft

4. Henry McKenna Single Barrel Bourbon

A Heaven Hill szeszfőzde egyetlen hordóban érlelt bourbonjét régebben olcsóbban árulták, de azóta megnyerte az egyik legnagyobb, whiskeynek járó díjat. 10 év múlva feltehetőleg egy időkapszulaként fog szolgálni a whiskeyk legőrültebb idejéhez.

Ár: ~14.500 Ft

5. Elijah Craig Barrel Proof Bourbon

Ez a whiskey olyanoknak készült, akik nem a legfelkapottabbak után mennek, hanem valami másra vágynak. Mára már nem található meg a ‘toplistákon’, viszont mégis az egyik legizgalmasabb whiskey mindközül. A ‘barrel proof’ egy körülbelül 63%-os alkoholtartalmat jelent, és a tény, hogy egy ilyen 12 évig érlelt whiskeyt 30.000 alatt meg lehet találni, kész csoda. Élni kell a lehetőséggel, amíg lehet.

Ár: ~19.000 Ft

6. Old Forester Rye Whisky

Az ‘Old Forester’ rozspárlata egy olyan folyamatos lepárlással előállított gabona whiskypárlat, amely az év egyik legjobb új ajánlataként szolgál. Olyan olcsó, mint bármely hasonló alkoholos ital amit inni szeretnénk, viszont 50%-os alkoholtartalma mellett is egy meglepően lágy ízhatást kelt.

Ár: ~7000 Ft

7. Lagavulin 16 Years Old

A legalább 16 évig tölgyfahordóban érlelt Lagavulin a világ egyik legjobb skót whiskyje, és már nagyon régóta van a csúcson. Füstös íze elrepít az Islay nevezetű skót szigetre, szárazsága pedig minden kortynak izgalmat kölcsönöz.

Ár: ~22.000 Ft

8. Laphroaig 10 Year Old Cask Strength

Mindenki, aki szereti a skót whiskyt, imádni fogja a ‘Laphroaig 10’-et, mivel olyan, mint a többi, csak egy kicsit nagyobb tűzerővel. Alkoholtartalma 50 és 60% között mozog, fogyasztása előtt érdemes kinyitni egy ablakot.

Ár: ~23.000 Ft

9. Nikka Whisky From the Barrel

Ez egy olyan kevert whisky, amelyet úgy alkottak meg, hogy minden korty kiemelje a whisky ízvilágának gazdagságát. Tökéletes azoknak, akik folyton a japán whiskyről beszélnek, hiszen ez az egyik legkedveltebb whisky Japánban.

Ár: ~18.000 Ft

10. Old Elk Blended Straight Bourbon Whiskey

Ezt az italt olyan ismerősnek kell adni, aki kedveli a lágy whiskeyket. Alacsonyabb alkoholtartalma és ízvilágának gazdagsága egy olyan új érzést kölcsönöz, amelyet még a legínyencebb whiskey-fogyasztók is izgalmasnak találnak.

Ár: ~15.000 Ft

 

Források: 1 2 3 4


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió