Andy Warhol kiállítás nyílik Kölnben és Londonban

Written by on 2019. 11. 16

Nagyszabású Andy Warhol-kiállítást mutat be a kölni Ludwig Múzeum és a londoni Tate Modern 2020-ban.

Andy Warhol reklámgrafikusból és kirakatrendezőből vált ikonná, a pop art legkiemelkedőbb képviselőjévé, akit gyakran neveznek a 20. század legbefolyásosabb művészének. Látható lesz a művész több mint száz alkotása, köztük a Marilyn Monroe-ról, a Coca-Cola-üvegről és a Campbell-leveskonzervekről készült képei, melyek tükröt tartanak az amerikai kultúra elé.

A retrospektív tárlat bemutatja néhány hetvenes években készült, ritkán látható képét, amelyek festői képességeiről, valamint a tömegmédia különböző formával való kísérletezéséről adnak számot. A kiállítás ugyanakkor az Andy Warholról kialakult képet is árnyalja az új kutatási eredmények alapján. Rávilágít a művész anyjának jelentőségére is, aki a mai Szlovákiából vándorolt ki az Egyesült Államokba, és akihez Warhol mélyen kötődött.

A tárlat március 12. és szeptember 6. között lesz látható a Tate Modernben, majd október 10. és 2021. február 21. között a kölni Ludwig Múzeumban.

Andy Warhol 1963-ban filmezni kezdett. Legtöbb filmje az unalomról szólt. Warhol így nyilatkozott a mozgóképeiről:„Én szeretem az unalmas dolgokat. Az is szórakoztat, ha csak ülök, és kifelé bámulok az ablakon. Csak idő kérdése. Mindig lehet látni embereket, akik folyton az ablakból bámészkodnak. És ha nem az ablakból mozizom, akkor egy üzletben ülök, és onnan figyelem az utcát. A film számomra nem más, mint az időtöltés egyik módja.”

Andy Warhol 1981-ben szerepelt a londoni Royal Academy által Új szellemiség a festészetben címmel megrendezett kiállításon. Közös tárlata nyílt Le Roi Neimannel és a fiatal graffitifestővel, Jean Michel Basquiattal. Mikor először találkoztak Warhol elfutott, félt a feketéktől, de később jó barátságban lettek. Warhol 59 évesen halt meg egy epehólyagműtét utáni komplikációban a New York-i közkórházban. Rettentően félt a kórházaktól, egyik ismerőse elmondása alapján, ha meglátott egy kórházat előfordult, hogy átment a másik oldalra. A Keresztelő Szent János Katolikus Temetőben van eltemetve a Bethel Parkban, Pittsburghtől délre. A temetésén többek közt Yoko Ono is beszédet mondott.


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió