Átadták a multifunkcionális, klímabarát innovációkkal megvalósított Bástya parkot

Written by on 2022. 04. 05

Belváros Önkormányzata több szempontból is egyedülálló közparkot hozott létre az V. kerületi Bástya utcában.

A XV. századi városfal leghosszabb szakasza, lebegő sportpálya, a Gellért-hegyi Sziklakápolnáig ellátó kilátópont, esővédett játszótér szolgálja a látogatók kellemes és tartalmas időtöltését. Az alapterületet megsokszorozó, frappáns építészeti megoldásokkal háromszintes parkot alakítottak ki. A zöldfelület arányát 4,5%-ról 53%-ra növelték, 23 új fát ültettek, akár 600 m2-re kiterjedő zöldfalakat létesítettek és a klímatudatosság jegyében az öntözést helyben gyűjtött esővízzel és fúrt kútból valósítják meg.

A park tökéletesen illeszkedik Belváros Önkormányzata korábbi fejlesztéseinek sorába. A sűrűn beépített városmagban új zöldfelületet létrehozni kihívás, azonban ezúttal is a kerület otthonosságát szolgálva, a lehető legtöbb fa ültetésével valósították meg a beruházást.

A többfunkciós park főbb tartalmi elemei: pihenőpark, játszótér, sportpálya, tanösvény (városfal, gyilokjáró), kilátópont, vízjáték, várostörténeti galéria (kiállítótér). A többszintes területhasználat – így az egymás alá rendezett sportpálya, játszótér, és a félig a földbe süllyesztett kiállítótér funkciót is magába foglaló kiszolgáló épület – bő 500 m2-rel növeli a hasznos területet és a komplex szolgáltatás minőségét. Ezeket olyan további megoldások teszik még kényelmesebbé, mint a lifttel akadálymentesen megközelíthető mosdó, pelenkázó helyiségek.

A Bástya park területe amellett, hogy a budapesti UNESCO világörökségi terület védőövezetének a része, teljes kiterjedésében kiemelt régészeti lelőhely. A régészeti feltárása teljes egészében megtörtént. A régészeti munkálatok során rengeteg leletanyag került elő, csontok, kisebb ágyúgolyók, cserépedények, és találtak egy falazott kutat is.

A kedd délutáni Happy Hours vendége Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere!

Kezdés: 16:30

Hely: 90.9 Jazzy

Műsorvezető: Jazzkovács László


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió