Atombomba kiállítás

Written by on 2017. 09. 19

A Sziklakórház Atombunker Múzeum Európa szívében, a Budai vár alatt helyezkedik el. Mint sürgősségi kórház, fontos történelmi szerepe volt mind a II. világháború, mind az 1956-os magyar forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig. Múzeumként először 2007-ben, időszakosan nyitotta meg kapuit, 2008-tól pedig folyamatosan megtekinthető kiállítás formájában várja a látogatókat.

Manapság a legtöbb embernek nincs háborús élménye, így csak hírből ismerik, hogy mit éltek át elődeink. Generációnk többnyire úgy tekint a békére, mint egy adott dologra, az élet velejárójára. A valóság az, hogy mindannyian sebezhetőek vagyunk, és komoly, globális fenyegetettségnek vagyunk kitéve. A háború kegyetlenségének bemutatása segít a látogatókkal megértetni a béke értékét és az aktivitás, cselekvés fontosságát.
A Sziklakórház 2017. június 1-től az állandó tárlatok mellett, egy európai viszonylatban is egyedülálló, időszaki kiállítással várja a látogatókat. Az „Én lettem a halál, a világok pusztítója” címet viselő kiállítás az első állandó kiállítás Európában, amely azt a célt szolgálja, hogy bemutassa az atomfegyverek pusztító hatását az 1945-ben Hirosimát és Nagaszakit ért támadáson keresztül. A tárlaton számos olyan eredeti tárgy tekinthető meg, amely a támadások során megégett, megrongálódott; legtöbbjükhöz személyes történetek is kapcsolódnak. Többek között 50 olyan rajzot láthatunk, melyeken a túlélők ábrázolták az átélt borzalmakat. Az eredeti tárgyakat a Hirosimai Béke Emlékmúzeum és Nagaszaki Atombomba Múzeum bocsátotta a Sziklakórház rendelkezésére, akikkel együttműködésben a kiállítás létrejött.A kiállítás nem arról ítélkezik, hogy szükség volt-e az atombombák bevetésére, hanem a nukleáris fegyverek hatását szeretné bemutatni, amelyről az emberek ma sem tudnak eleget. Célja, hogy a kibontakozó új hidegháború kapujában felhívja a figyelmet a nukleáris fenyegetettség veszélyeire, és harcoljon egy atomfegyver-mentes világért.
Az október 31-ig megtekinthető kiállításról bővebb információt a www.sziklakorhaz.hu, valamint az www.abomba.hu oldalon talál.


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió