Az afrikai falu, kitiltott férfiak

Written by on 2021. 01. 05

Az Umoja névre keresztelt férfi mentes falu ötlete Rebecca Lolosoli fejében született meg 1990-ben, mikor korházban feküdt miután egy csapat férfi megverte, amiért falujukban a nők jogairól beszélt.

Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary

Rebecca egyike volt annak a tizenöt menekült nőnek, akiknek elege lett az életük szerves részét képező szörnyűségekből (bántalmazásból, szexuális erőszakból) és Kenya északi részén megalapították Umoját, az első férfi mentes falut. A nőket eleinte jelentősen hátráltatták a területet környező férfiak, végül mégis sikerült egy biztonságos menedéket létrehozniuk saját maguk és a gyerekek számára.

Lehetséges, hogy a TikTokot senki nem tekinti kulturális platformnak, mégis számos információt lehetett ott hallani a világ első női falujáról. A faluról híreket közlő @themelomoon TikToker szerint a pénzügyi háttér megteremtése érdekében a nők kézzel készített ékszereket adtak el addig, amíg vagyonuk nem gyarapodott olyan mértékben, hogy iskolát építsenek.

@themelomoon

This is the only all women village I. The world! #greenscreen #fyp #foryou #girls #women #story #facts #YearOnTikTok

♬ Steven Universe – L.Dre

A 2015-ös adatok szerint 47 nő és 200 gyermek él a faluban – írja a The Guardian. A falusiak minden évben rengeteg turistát hívnak, hogy mások is megtapasztalhassák milyen egy férfi mentes környezetben élni.

A falusiak nyilvánvalóan takarékosan élnek, pénzt egy olyan kemping vezetésével keresnek, amely a folyó partán helyezkedik el és bevonzza a szafari turistacsoportokat, valamint némi díjat is felszámolnak az Umojába való belépésért. De van olyan is, aki továbbra is ékszerek árulásából keresi a kenyerét.

Kép: Wikimedia

A falu már több, mint 30 éve fogadja a gyermekházasságból, nemi erőszakból és családon belüli erőszakból menekülő nőket. A Girls Not Brides jótékonysági szervezet szerint 2017-ben a kenyai lányok 23%-a házas, mire betölti a 18. életévet és 4%-a, mire eléri a 15-öt. Umoja azonban egy másik alternatívát, egyfajta menedéket nyújt a lányoknak.

„Itt olyan dolgokat tanultam meg csinálni, ami a legtöbb nőnek általában tilos. Meg van engedve, hogy pénzt keressek, és amikor egy turista megveszi a gyöngyeimet, én olyan büszke vagyok. Biztos vagyok abban, hogy nem csak én gondolom azt, hogy a világ sok más helyén is jól járhatnának azzal, ha létrehoznának falukat csak nőknek” – mondja Nagusi, Umoja egyik lakosa.


Continue reading

90.9 Jazzy

Jazzy Rádió