Az egyedi fluoreszkáló meztelencsiga túlélte az ausztráliai tűzvészt

Written by on 2020. 01. 29

60 darab élénk rózsaszín színű Mount Kaputar hegyi meztelencsigát észleltek, ám lakhelyüket a tűz elpusztította.

Kép: twitter

A fluoreszkáló rózsaszín meztelencsigák, amelyek akár az emberi kéznél is nagyobbra tudnak megnőni, egyedül egy új-dél-walesi hegycsúcson találhatóak meg. Mindössze 60 élte túl közülük az ausztráliai katasztrófát, ám alpesi lakhelyük élhetetlenné vált. A kaputari tűz 2019 októberétől decemberig több, mint 18,000 hektárnyi földet érintett.

A hegy legalább 20 olyan csigafaj otthonát jelenti, amelyet sehol máshol nem lehet megtalálni. A területet veszélyeztetett ökológiai közösségnek nyilvánították, Ausztráliában elsőként.

Néhány fluoreszkáló meztelencsigának úgy sikerült túlélnie a tüzet, hogy a hő elől a sziklarésekbe menekültek – véli Frank Köhler, az Ausztráliai Múzeum malakológusa (malakológia= az állattan puhatestűekkel foglalkozó ágazata). Viszont az is bizonyos, hogy a meztelencsiga populáció körülbelül 90%-a – amely kérgekben és fákban hibernál – elpusztult.

Kép: twitter

Köhler továbbá kijelentette, hogy a meztelencsigáknak 5 évre, a csigáknak 20 évre lesz szükségük ahhoz, hogy teljesen felépüljenek. Hangsúlyozta, hogy a csigák “az alapjai minden ökoszisztémának”, hiszen számos emlős és madár alapvető élelemforrását képezik.

Források: 1 2 3


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió