Az első játékboltok Magyarországon

Written by on 2021. 01. 29

Ma, amikor kis túlzással minden sarkon találunk egy játékboltot, már el sem gondolkodunk azon, hogy milyen körülményes is volt korábban a játékok beszerzése.

A 19. századot megelőző időszakban a gyermekek játékait otthon, közösen készítették el, vagy esetleg még külföldről, elsősorban Nürnbergből lehetett beszerezni kézműves termékeket. A játék készítés jobban összetartotta a családokat és valószínűleg a kisdedek is jobban értékelték azt a kevés játékszert, amihez hozzá tudtak jutni. Nürnberg a nagyobb mennyiségű gyártás fellegvára volt, ahol a kisiparosok saját műhelyeiben készítették nagyobb példányszámban a dísztárgyakat és velük együtt a játékokat is. Ennek köszönhetően abban az időszakban az ilyen jellegű termékeket összefoglaló néven magyarosan norinbergai-áru néven emlegették.

A kiegyezés utáni időszakban itthon is megjelentek az első játékboltok és Pest belvárosában sorra nyitották meg kapuikat. Az ország első játékáruháza az Árkád bazár volt, ami a mai Metró Klub helyén 15 évig működött. Kertész Tódor a mai Vörösmarty tér sarkán, 1861-ben nyitotta meg az Ezermester bazárt és – kiváló üzletember révén – éppen karácsony előtt, Miklós napján. A hely népszerűségét az addig sohasem látott termékbőség mellett az is adta, hogy először itt lehetett kötött áron vásárolni, így a betérők azonnal látták, hogy egy-egy portéka mennyire elérhető a számukra. Az első korszak a két áruház versengéséről szólt, bár a hatvanas évekre már több tucat játékbolt várta a pénzüket költeni váró szülőket.

A Magyar Játék- és Műiparáru gyár 1883-ban kezdte meg a működését Bártfán, komoly állami támogatás mellett. Az akkori kormányzat fontosnak tartotta ugyanis, hogy a magyar gyermekek a mi kultúránkra jellemző tárgyakkal játsszanak, az akkoriban divatos nürnbergi játékok helyett. A felvidék ideális terepnek bizonyult a játékgyártáshoz, hiszen nagy mennyiségű fa és fejlett fafeldolgozó infrastruktúra állt ott rendelkezésre. Az üzem elsősorban papírmasé babák készítésére koncentrált, melyet igen magas színvonalon végzett. Azonban annak ellenére, hogy a termékeik komoly nemzetközi elismeréseket vívtak ki, az üzletmenet katasztrofálisan festett. A gyár végül 1910-ben csődbe ment és bezárt.

Forrás, további információ: bpromantikaja.blog.hu

 

Jazzy Lexikon minden hétköznap 10:00 és 16:00 között; hétvégente 13:00 és 16:00 között, a 90.9 Jazzy-n.

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió