Az elszigeteltség túlélésének receptje – a tenger mélyéről…

Written by on 2020. 04. 02

Korábbi cikkünkben Scott Kelly, a NASA űrhajós tippjeit osztottuk meg, aki a 340 napig tartó bezártságot ütemezett napirenddel, és a családjával folytatott videóbeszélgetéssel tudta elviselhetővé tenni.

Az űr után, ezúttal a tenger mélyére merülünk, hiszen az elszigeteltség fogalmát a tengeralattjárón dolgozók is jól ismerhetik. Ryan Ramsey 2008 és 2011 között volt a HMS Turbulent nukleáris tengeralattjáró kapitánya, ő 286 napot töltött távol a családjától, a megszokott hétköznapoktól, elszigetelten. A két szakember tippjei nagyon hasonlítanak, a kommunikáció elengedhetetlen a túléléshez, ezt mindketten állítják.

A kapitány is – hasonlóan Scott Kelly űrhajós első tanácsához – a napirend betartását említi elsőként. Az ő második tippje viszont meglepő lehet, bár szorosan kapcsolódik a napi rutinhoz. A túlélés egyik receptje: a tisztaság. Mindig tartsuk tisztán környezetünket, és természetesen magunkra is adjunk! Nem szabad hagyni, hogy szétcsússzunk, ez a napi rutin szintén hozzájárul ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat.

Ryan Ramsey külön felhívja a figyelmet a konfliktuskezelésre is. “Észrevesszük azokat a dolgokat, amelyek bosszantanak a másikban, családtagokban, a partnerekben, ezt nem lehet elkerülni. Ezek a konfliktusok mély őszinteséggel törnek elő, így ezeket a vitákat mihamarabb meg akarjuk oldani.”– mondja.

A tengeralattjáró kapitány szerint az egyik legfontosabb dolog a kommunikáció. Beszélgessünk azokkal, akikkel egy háztartásban élünk, vagy akár telefonon, ha személyesen erre nincs lehetőségünk. Az emberek megtehetik, hogy kimenjenek a kertbe, sétáljanak a friss levegőn, magukba szívják a napfényt… A tengeralattjárón nekik ilyenre ritkán adódott lehetőségük.

 

Forrás
Tagged as

90.9 Jazzy

Jazzy Rádió