Az emberek és a delfinek hasonló személyiségjegyekkel rendelkeznek, írja egy új tanulmány

Written by on 2021. 03. 02

A delfinek az idők során számos hasonló személyiségjegyet fejlesztettek ki, mint az emberek, annak ellenére, hogy jelentősen eltérő környezetben fejlődtek – állapították meg a kutatók. A tanulmány hasonlóságokat mutatott ki egyes területeken, különösen a kíváncsiság és a szociális érzékenység terén.

A Journal of Comparative Psychology című folyóiratban közzétett eredmények 134 hím és nőstény palackorrú delfin elemzésén alapultak.

Dr. Blake Morton, a Hulli Egyetem pszichológiaoktatója és a tanulmány vezető szerzője a The Guardiannak elmondta: „A delfinek nagyszerű alanyok voltak egy ilyen jellegű vizsgálathoz, mert ők a főemlősökhöz hasonlóan intelligensek és szociálisak. Úgy véltük, hogy ha olyan tényezők, mint az intelligencia és a közösségi szellem hozzájárulnak a személyiség alakulásához, akkor a delfineknek hasonló személyiségjegyekkel kell rendelkezniük, mint a főemlősöknek.”

Morton szerint a főemlősökhöz hasonlóan a delfineknek is sokkal nagyobb az agyuk, mint amire testüknek alapvetően szüksége lenne; gyakorlatilag ez az agyi “felesleg” teszi őket intelligenssé és ebből következően kíváncsivá.

Az emberek személyiségjegyeit voltaképpen öt vonás határozza meg: a nyitottság, a lelkiismeretesség, az extraverzió (magabiztosság, dominancia, boldogság), a barátságosság és az érzelmi stabilitás. Morton szerint az emberek jellemének megértése érdekében hasznos lehet önmagunkat állatokkal összehasonlítani.

„A legtöbb kutatást a főemlősökön végezték, ezért úgy döntöttünk, hogy mi valami mást csinálunk, és a delfineket állítjuk a középpontba. Korábban senki sem tanulmányozta úgy a delfinek személyiségét, ahogyan mi” – mondta.

A tanulmány vezető szerzője a félreértések elkerülése érdekében kiemelte, hogy az emberek és a delfinek nem pontosan ugyanolyan jellemmel rendelkeznek, viszont bizonyítottan vannak olyan jegyek, amik hasonlónak mondhatóak.

Happy Hours minden hétköznap 16:00 és 19:00 között a 90.9 Jazzy-n.


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió