Az érték a mérték – a Szóbeli műsorvezetőjével készítettünk interjút

Written by on 2020. 01. 11

December elején indult rádiónkban a Szóbeli című portré sorozat, amely minden szerdán este 8-tól jelentkezik, benne olyan művészekkel, zenészekkel, sportolókkal, ismert közéleti személyekkel, akiknek az eddig kevésbé ismert arcát igyekszik bemutatni a szerkesztő-műsorvezető, Mogyorósi Péter.

A rádióhallgatók részéről eddig szinte kizárólag pozitív visszajelzések érkeztek a műsorod kapcsán, te is elégedett vagy az első hónap után?

  • Természetesen örülök, hogy elégedettek a hallgatók, de nem lenne bölcs dolog részemről, ha magam is maradéktalanul elégedett lennék, mert az könnyen oda vezetne, hogy elkényelmesedem és elhiszem, hogy ha minden rendben ment eddig, akkor ezután is így lesz. Egyébként is világ életemben arra törekedtem, hogy a maximumot hozzam ki a munkáimból és ezt csak úgy lehet, ha az ember folyamatosan értékeli a dolgokat és megfelelő kritikai érzékkel szemléli a munkásságát, törekedve arra, hogy a hibákat kijavítsa és tanuljon belőlük. Attól közhely, mert igaz: mindig lehet jobbat, jobban. Nálamnál csak ketten kritikusabbak velem szemben: a párom és az Édesanyám. Hálás vagyok nekik azért, hogy félre tudják tenni az elfogultságukat és sokszor rávilágítanak olyan dolgokra, amelyeken lehet és kell is javítani. Azért pedig különösen hálás vagyok nekik, hogy a nehezebb időkben is sziklaszilárdan hittek bennem, a képességeimben és ezzel nem egyszer adtak megfelelő lökést ahhoz, hogy ne adjam fel az álmaimat így 52 évesen sem.

 

Honnan jött az ötlet a portré sorozatra és hogy kerültél a Jazzy rádióba?

  • Tavaly ősz elején beszélgettünk a főnökömmel, Németh Péterrel (aki a barátom is), hogy kihasználva a tapasztalataimat kellene egy értékteremtő produkció, amellyel fel tudnánk hívni az emberek figyelmét arra, hogy a rengeteg bulvár média mellett lehet és kell is olyan minőségi tartalmakat előállítani, amelyek sok ember érdeklődésére számot tarthatnak. Hamar eldöntöttük, hogy kihasználva közel 20 éves televíziós és rádiós szerkesztő-riporteri, műsorvezetői tapasztalatomat olyan embereket interjúvolok meg, akik szakmai ténykedésük, emberi beállítottságuk okán méltán állíthatóak példaképnek sokak elé. Cégcsoportunk, a LikeGroup Kft. és annak vezetője, Németh Péter minden feltételt pár nap alatt megteremtett, hogy zökkenőmentesen elindulhasson a műsor, amelyet több csatornán kommunikáltunk a világhálón. Egyrészt a Youtube-on (https://www.youtube.com/channel/UCbJ7qs11v0OajRhX4_8bYmQ?view_as=subscriber), ahol csináltunk egy csatornát Szóbeli címmel, másrészt a cégcsoporthoz tartozó Bp Magazin honlapján. Borzasztó hálás vagyok Német Péternek, hogy bízott bennem és abban, hogy sikeres lesz ez a vállalkozás, de azt egyikünk sem gondolta, hogy ilyen hamar. Már az első hónapot követően folyamatosan jöttek a pozitív visszajelzések, kisvártatva pedig a Jazzy rádió ügyvezetője, Suri Imre (akivel 20 éve ismerjük egymást) keresett meg az ötlettel, hogy nagyon tetszik neki a portré sorozat és mit szólnék hozzá, ha kapnék egy önálló adást a Jazzyn. Túl sokat nem kellett gondolkodnunk, örömmel mondtunk igent azonnal, hiszen megtiszteltetés, hogy egy ilyen nívós, értéket képviselő rádióban jelenhetünk meg. December elején indult a műsor, egy igazi nagyágyúval: Frei Tamás volt az első vendégem a Jazzyben, őt a világhírű idegsebész és agykutató, Dr. Csókay András követte.

Nem lehet egyszerű olyan kérdéseket feltenni ezeknek a hírességeknek, amiket még nem szegeztek nekik.

  • Nem bizony. Ez az egyik nehézség ebben a műfajban, rengeteg felkészülést igényel. Minden egyes riportalanyomra napokig készülök, bújom az internetet, keresem a velük kapcsolatos cikkeket, eddigi interjúkat, megpróbálom a legalaposabban feltérképezni az életüket és felépíteni egy kérdezési stratégiát/metódust, amelyhez persze nem szabad görcsösen ragaszkodni. A jó riport egyik alapvető feltétele, hogy a riporter reagáljon a riportalany válaszaira a megfelelő helyen és időben és ne azzal legyen elfoglalva, hogy mondjuk 20 kérdést összeírt előzetesen. A másik nagy feladat, hogy meg tudjam nyitni alanyaimat, hogy kitárulkozzanak és maguktól mondjanak el olyan dolgokat, amelyek sokakat érdekelhetnek. Az persze még nem garancia a sikerre, ha egy híres emberrel beszélgetsz, hiszen a riportalanynak nagyon kommunikatívnak is kell lennie, érdekfeszítően és sokoldalúan kell fogalmaznia. Szerencsére eddig mindegyik interjú alanyom ilyen volt.

Milyen szempontok alapján választod ki, hogy kik legyen a riportalanyok?

  • Erre egyszerű a válasz: értéket képviseljenek! Nem véletlenül lett a Szóbeli mottója az, hogy: az érték a mérték. Meggyőződésem, hogy igenis szükség van olyan mély tartalommal bíró anyagokra, amelyek időtállóak és valóban értéket hordoznak. Alapvetően nem kis averzióm van a bulvárral kapcsolatban, amely az utóbbi években sajnos egyre nagyobb teret nyert, nem kicsit elferdítve az értékrendünket. Ezen szeretnék, szeretnénk változtatni ezzel a műsorral. Szomorú apropó kapcsán indult az idei Szóbeli, hiszen a hónap elején tragikus hirtelenséggel elhunyt Gesztesi Károllyal még ősszel készült portrét kellett adásba szerkeszteni a Jazzyn. Számomra is szívbemarkoló és tanulságos volt újra végignézni, hallgatni a Károllyal készült riportot, amelyet négy nap alatt több mint 100 ezren láttak a Youtube csatornánkon.

Mogyorósi Péter és Gesztesi Károly a riportot követően (Forrás: Facebook)

Mik, illetve kik a tervek erre az évre?

  • Csupa nagyágyú! Mindent és mindenkit nem szeretnék elárulni, de az biztos, hogy januárban hallható lesz a Szóbeliben Geszti Péter, a háromszoros olimpiai bajnok egykori vízilabda szövetségi kapitány Kemény Dénes, valamint a napjaink egyik legfelkapottabb és legtöbbet foglalkoztatott színésznője Pokorny Lia is. Több leendő riportalannyal is zajlanak a megbeszélések, a teljesség igénye nélkül: Rúzsa Magdi, Gera Zoltán, Presser Gábor, Zorán, Kern András, Koltai Róbert, Bodrogi Gyula, Benedek Miklós és fia, Tibor, Csernus Imre, illetve Papp Lajos szívsebész is elviekben igent mondott már. Törekszem rá, hogy olyan embereket sikerüljön mikrofon végre kapnom, akik valóban értéket képviselnek és a Jazzy hallgatóinak érdeklődésére számot tartanak. Köszönöm a bizalmat a Jazzynek és annak ügyvezetőjének, Suri Imrének, minden tőlem telhetőt megteszek, hogy éljek vele. Abban pedig kiemelten bízom, hogy a rádióhallgatók továbbra is kedvelni fogják a Szóbelit.

Szóbeli minden szerda este 20:00-tól, a 90.9 Jazzyn.


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió