Az Év Múzeuma 2018: Mutatjuk a jelölteket

Written by on 2018. 05. 07

A Művészeti Alap „Év Múzeuma 2018” díjának döntőseit a Front Row egyik különszámában mutatták be. Az 5 múzeum között van, amelyik a női történelmet mutatja be és van, amelyik az egyik vezető motorsport pályának állít emléket. Egyik a jelentős díj és a 100.000 fontos jutalom nyertese lehet.

Íme a brit Művészeti Alap „Év Múzeuma 2018” versenyének döntősei:

  • Brooklands Museum, Weybridge
  • Ferens Művészeti Galéria, Hull
  • Glasgow-i Női Könyvtár
  • Tate St Ives
  • Londoni Posta Múzeum

A nyertes nevét július 5-én jelentetik meg, a győztes pedig 100.000 fonttal lesz gazdagabb, míg a többi döntős eredményét 10 ezer fonttal jutalmazzák.

Az idei év zsűrijének elnöke Dr. Stephen Deuchar CBE, tagjai Ian Blatchford, Melanie Menchot, Monishah Shahh és Rebecca Jones. Tavaly a díj nyertese a Hepworth Wakefiled volt Nyugat-Yorkshire-ben.

Brooklands Museum, Weybridge

Brooklands a brit motor- és repülősport otthona, a II. világháború előtt ez volt az első kizárólag erre a célra épült motorsport-ring a világon, az itteni Aerodome pedig a legtermékenyebb repülőgépgyár Európában. A múzeumot 1987-ben alapították, hogy megőrizze az itt gyártott vintage motorok különleges tulajdonságait és emléket állítson az itteni repülőknek, köztük a szuperszonikus Concorde-nak.

Ferens Művészeti Galéria, Hull

A Ferens Művészeti Galéria városa, Hull 2017-ben az Egyesült Királyság Kulturális Városa címével rendelkezett. Már maga az épület is gyönyörű, ahol Canaletto, Frans Hals, valamint a 20. századi brit művészetet ismerhetjük meg és megnézhetjük Stanley Spencer, Lucien Freud, Frank Auerbach festményeit is.

Glasgow-i Női Könyvtár

A glasgow-i Női Könyvtár az Egyesült Királyság egyetlen olyan múzeuma, melyet a nők történelmének szenteltek. 1991-ben egy helyi projektnek indult az egész, míg mára egy hatalmas archívummal rendelkező anyagot tudnak felmutatni.

Tate St Ives

A galéria nagy hangsúlyt fektet a közösségre és a helyi lakosoknak számos kedvezményt biztosít. A múzeumban a 20. század inspirálta művészeket ismerhetjük meg (például Barbara Hepworth és Ben Nicholson), a nemzetközi művészek között pedig ott van Picasso és Mondrian is.

Londoni Posta Múzeum

Az interaktív galériával rendelkező múzeum nagyon népszerű a látogatók között. Hajótörésben talált levelek és London titkos földalatti postahálózatának felfedezése is ránk vár, ha ellátogatunk a múzeumba.

Kép: Unsplash/ Mike Kotsch


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió