Az idén 100 éves Városmajori Szabadtéri Színpad igazán megérdemelt már egy „saját” darabot!

Written by on 2022. 07. 07

Nyáry Krisztián  és  Horváth János Antal meg is írták a Száz év Major, avagy az eszméimet nem cserélem című – ahogy ők fogalmaznak – titkos irodalmi mulatságot, amibe némi kesergés is vegyül időnként. Az előadást július utolsó péntekén láthatjuk majd.

A történet szerint Majoros néni időtlen idők óta ül a Városmajor egyik padján. Néha virágot árul, máskor galambot etet vagy sebesültet ápol. Nála jobban senki sem ismeri a környéken élő vagy dolgozó írók életét. Ady Endre és Nemes Nagy Ágnes, Karinthy Frigyes és József Attila, Polcz Alaine és Babits Mihály, Molnár Ferenc és Kosztolányi Dezső is neki mondják el titkaikat. Majoros néni beleolvas a könyveikbe, a nála hagyott kéziratokba, de elsősorban nem a betűk, hanem az emberek érdeklik. A könyvek és kéziratok szép lassan gyűlnek a padja környékén.

Zolikát sem érdeklik a könyvek, csak a rend meg a rendszer. Ő az örök házmester, a történelem kisinasa, – hol rikkancs, hol segédparkőr, olykor Lenin-fiú, kisnyilas, kisávós vagy személyi követő. Szolgálja, amit éppen kell, és nem akar érteni semmit. Az írók és más művészek, akik a Városmajor környékén éltek, alkottak, szerelmeskedtek vagy haldokoltak, óhatatlanul találkoztak vele is.

Zenés revü? Történelmi utazás? Képes irodalomkönyv és parktörténet? Talán mind egyszerre.  A szereplők olykor kimondják, hogy a művészetnek nincs értelme, hiszen a szerelem elmúlik, az emberek nem tanulnak a történelemből, és időről-időre legyilkolják egymást. Az írók pedig többnyire belehalnak az egészbe. Máskor viszont az derül ki, hogy mégis van remény.

 

A Happy Hours vendége: Horváth János Antal, a darab társszerzője és rendezője

Adásban: 2022. 07.07. 16:00

Műsorvezető: Jazzkovács László

 

 

 

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió