Az igazság Prince kicsi piros Corvette-je mögött

Written by on 2019. 11. 28

A “Little Red Corvette” kétségkívül az a dal, amely Prince-et világsztárrá emelte. Közvetlen tartalma és dallama miatt a nóta pillanatokon belül sláger lett, és Prince rövidesen az 1983-as zenei toplisták élén találta magát.

A dal története onnan indul, ahol a szöveg is kezdődik: “Tudhattam volna, hogy nem lesz ebből semmi, mikor a kocsit oldalt parkoltad be tudtam, nem lehet mit tenni” – szól a szöveg. Ezek a sorok azután születtek, miután az énekes elaludt bandatársának, Lisa Colemannak a kocsijában.

És ez igaz is… bizonyos mértékben.

Prince

Az angol BBC lerántotta a leplet és felfedte több Prince-sláger mögöttes titkát. Az információk egyenesen Colemantől és az ő ‘muzikális bűntársától’, Wendy Melvointól származnak. Ők voltak Prince talán legfontosabb zenei társai, akik együtt dolgoztak a sztárral a The Revolution nevű pop-rock bandában a 80-as években, és akik megszínesítették az énekes rockból és funkból álló zenei világát egy kis jazzel és klasszikussal. A két hölgy a napokban épp egy Prince-nek szóló emlékalbumon dolgozik, amelyben Prince hagyatéka előtt a The Revolution újra formálásával szeretnének tisztelegni.

The Revolution

Lisa az alábbi sorokat mondta a dal születéséről: “Prince mindig kölcsönkérte a kocsimat, mert elég menőn nézett ki. Egy rózsaszín-fehér színű 64-es Mercury Montclair volt, egy tökéletes autó, ha arra vágyik az ember, hogy elkocsikázgasson vele egy gyönyörű napon Minneapolisban. Néhány helyen be is horpasztotta, annyira nagy volt, mindig jött oda hozzám és azt motyogta, hogy ‘Lisa, bocs a kocsidért’. Én meg ugye egyből rohantam ki, hogy megnézzem a károkat, és volt egy kis horpadás, közepén sárga festékkel, ami abból a korlátból maradt amivel ütközött, és mondom neki ‘Basszus, figyeld már merre mész!’”

Lisa Coleman

Igaz, hogy Prince úgy írta a ‘Little Red Corvette’-et, hogy a kocsi hátuljában aludt?

“Hát… körülbelül. ‘Aludt’ valakivel akit Denise Matthewsnak hívtak, aki szintén ‘aludt’ a kocsi hátuljában. Emlékszem még találtam is hajszálakat beakadva az ablakhúzókába.

“Tehát gondolom ők éppen összejöttek, vagy csináltak amit csináltak a hátsó ülésen, de bizonyosan az utána való euforikus érzés hatása alatt született meg a dal ötlete. De ez nem egy piros Corvette, hanem egy rózsaszín Mercury!”

Ez a dal volt Prince hatalmas áttörése. Gondoltad volna, hogy ennyire különleges lesz?

“Igen, határozottan. Tiszta sláger alapanyag volt, és Prince már egy ideje nagyon vágyott egy ilyenre.

“Mielőtt felvettük volna, előbb leellenőriztük a hanganyagot, és a menedzserünk, Steve [Fargnoli] mikor meghallotta a dalt, teljesen odavolt. Prince mindig nevetett rajta, hogy ‘Jaj, Steve-nek mindig gyereke születik mikor játsszuk ezt a számot!”

 

További Prince-dalokkal kapcsolatos történetek az eredeti linken elérhetőek

Képforrások: 1 2 3 4 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió