Az introvertáltak ereje

Written by on 2018. 05. 08

Csapatmunka, csapatépítő tréning, open office, közös reggeli, munka utáni közös sörözés, teambuilding a tanyán és céges karácsonyi buli, amikor mindig rekonstruálni kell az éjszakát. Ezek mind olyan események, amit egy introvertált személyiség szíve szerint kihagyna.

Persze nem beszélhetünk tisztán introvertált vagy extrovertált emberekről, mert akkor talán meg is őrülnénk, de az biztos, hogy valamelyik tulajdonság sokkal dominánsabb a személyiségünkben. Emlékszem egy egyetemi táborra, ahol mindenki a társalgóban beszélgetett, ismerkedett, míg az egyik fiú ezidő alatt végig a szobájában olvasott egy könyvet. Bementem a szobájába és megpróbáltam elcsalogatni a könyve mellől. Azt mondta még elolvas egy fejezetet és utána csatlakozik hozzánk, de végül olyan érdekes beszélgetésbe elegyedtünk, hogy ott ragadtam mellette. Bár introvertált személyiség volt, de az évek során megtanult alkalmazkodni azokhoz a helyzetekhez, amit sokszor ránk erőltetnek.

Adam Grant amerikai pszichológus kutatása szerint az introvertált típusú vezetők gyakran jobb eredményeket érnek el, mint az extrovertáltak, mert amikor proaktív alkalmazottal van dolguk, akkor sokkal nagyobb az esély arra, hogy hagyják a munkatársukat a saját fejük után menni, míg az extrovertáltak egy új feladat hallatán olyannyira izgatottak lesznek, hogy öntudatlanul meg sem hallják a másik véleményét, illetve még odáig sem jutnak el az alkalmazottak, hogy megszólaljanak, hiszen azzal szembesülnek, hogy főnöküket elsodorja a lendület. Sok esetben így értékes gondolatok, ötletek maradnak a felszín alatt és az introvertáltakban tévesen megerősödhet az az érzés, hogy a csendességük egy rossz tulajdonság.

Honnan ered a félreértés?

Többek között onnan, hogy a nyugati társadalmakban, különös tekintettel az USA-ra mindig is azokat az embereket favorizálták, akikben megtalálható a szereplési vágy. Az emberi jellem helyett a karizma, sőt a személyes márka, brand lett a fontos. Az influencerek világában szinte mindenki az előtérben szeretne lenni és insta filter nélkül már nem is látjuk szépnek a világot vagy a mellettünk levő embert. Ilyen a mai világunk, ez a kulturális örökségünk.

Introvertált vezető?

Igen, lehetséges. A történelem során is már többször bizonyítottak ilyen emberek. Például Eleonor Roosvelt vagy éppen Gandhi. Ezek az emberek magukat mind halk-szavúnak, sőt szégyenlősnek vallották, de mégis hajlandók voltak kiállni a reflektorfénybe, hogy képviseljék a saját belső igazságukat. Darwin pedig empatikusan leszerelte a vacsorameghívásokat, Steve Wozniak (az Apple számítógép feltalálója) egy kis kocka alakú irodában szeretett dolgozni. Bár manapság könnyebb érvényesülnie egy extrovertált személyiségnek, hiszen elsőre mindig jobban figyelünk nagyobb hangú társainkra, abszolút van helye az introvertált embereknek is a vezetők között. Általában sokkal jobban átlátják az emberek közötti kapcsolatokat, meghallgatják a munkatársaikat és ennek megfelelően hozzák meg a döntéseiket.

Találjuk meg az egyensúlyt!

Ez mindenki számára fontos, ha egy olyan munka közepette találja magát, ahol szükség van a kreativitásra és produktivitásra. Szintén kutatások bizonyították, hogy a legtöbb kreatív ember az introvertáltak közül kerül ki. Ennek pedig rendkívül egyszerű oka van, nekik szükségük van a magányra, az elvonulásra, a csöndre, miközben gondolatban épp megváltják a világot. És ha igazán hisznek az ötletükben, akkor azt véghez is viszik.

Egy átlagos európai ember ma egyetlen nap alatt annyi kommunikációs üzenettel találkozik, mint egy 16. századi ember egész életében, ezért rendkívül fontos, hogy le tudjunk lassulni, el tudjunk vonulni, hogy ne szorongjunk, ha egy filmben vagy a színházban csönd van. Ha az extrovertáltak ezt nem teszik meg hipp-hopp kiéghetnek, ha pedig az introvertáltak, akkor egyszerűen képtelenek feltöltődni és energiát adni a környezetüknek. Nem véletlen, hogy egyre közkedveltebbek a slow mozgalmak.

Klassz dolog az állandó középpontban levés, de ne felejtsünk el egyedül, önmagunkban megoldani egy problémát vagy egy feladatot. A külsőségek helyett, néha forduljunk egy kicsit befelé és halljuk meg mit mond a legbelső énünk. Nem kell rögtön El Camino-ra mennünk, csak a kikapcsolódás folyamatosan legyen az életünk része és a legfontosabb, hogy legyünk extrovertáltak vagy introvertáltak találjuk meg azokat a dolgokat, melyek örömmel és energiával töltenek fel minket!

Kép: Unsplash/Kristopher Roller/Thomas Peham/Tim Bogdanov

Ribáry Manuéla


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió