Az olasz falu, amely ünnepli a csúnyaságot

Written by on 2020. 01. 07

Piobbico falu arról híresült el, hogy már 140 esztendeje minden évben megünneplik a csúnyaságot. A kis település népessége alig haladja meg a 2000 főt, de így is a csúnya emberek “világvárosává” vált. Mostanra a helység utópikus elképzelése világméretű mozgalommá nőtte ki magát.

Piobbico Közép-Olaszországban, az Appenninek és az Adriai-tenger ölelésében fekvő jóképű középkori kisváros, tele nagyszerű kőépületekkel, körülötte buja erdőkkel. A gyönyörű környezet ellenére Piobbico-t mindenki csak lakosainak csúnyasága miatt ismeri.

1879 óta ez a város ad otthont a ‘Club dei Brutti’-nak (‘A Csúnya Klub’-nak), egy olyan egyesületnek, melynek tagjai úgy vélik, hogy “az ember az, aki, nem az, ahogyan kinéz”. Az évek során ez az utópikus ötlet világszintű mozgalommá vált. Mostanra az úgynevezett ‘Csúnya Emberek Világszövetsége’ már 30.000 tagot számlál.

A Club dei Brutti eredeti célja az volt, hogy az egyedülálló nőknek párkereső szolgáltatást nyújtson. Ám ahogy fejlődött ez a gondolat, a helyiek lassan saját küldetésüknek tekintették a társadalom emlékeztetését arra, hogy a belső szépség fontosabb, mint az emberek fizikai megjelenése. 2007-ben Piobbico lakosai egy, a csúnya embereknek szentelt szobrot is felállítottak a falu főterére.

Manapság már elég egyszerű klubtaggá válni. Az idősebb tagok értékelik a potenciális tagok csúnyaságát, amely a “meg nem határozottól” egészen a “rendkívül csúnyáig” terjedhet. Ugyanakkor a csoport tagjai nem feltétlenül csúfok – a klub sokkal inkább fókuszál a belső szépségre és nem aggódik mások véleménye miatt.

Minden szeptember első vasárnapján a világ minden tájáról érkezők összegyűlnek, hogy részt vegyenek Piobbico Csúnya Fesztiválján, ahol a tagok megválasztják a klub elnökét, új tagokat regisztrálnak és helyi eredetű szarvasgombát és tésztát esznek. Egy olyan országban, amely akkora hangsúlyt fektet a “bella figura”-ra (“gyönyörű benyomásra”), ez a kis sarok azt bizonyítja, hogy a valódiság, az eredetiség és az őszinteség fényesebben ragyoghat, mint bármi más gyönyör.

Források: 1 2

 

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió