Az R&B ragyogó csillaga, Alicia Keys ma tölti be a 40-et

Written by on 2021. 01. 25

Ma tölti be 40. életévét Alicia Keys énekes-dalszerző, az R&B ragyogó csillaga, aki több mint 40 millió eladott albummal, tizenöt Grammy-díjjal, tizenhét Billboard Music Award-dal és három American Music Award-dal büszkélkedhet.

Alicia Augello Cook, művésznevén Alicia Keys amerikai R&B/soulénekes és dalszerző 1981. január 25-én született New York Cityben. Művésznevét tizenhat évesen választotta; eredetileg a Wilde nevet szerette volna, végül édesanyja lebeszélte róla és menedzsere javaslatára a Keys mellett döntött.

14 éves korától fogva kitűnő zongorista, zenéiben a klasszikus zongora mellett jelen van az R&B, a jazz és a soul. Legnagyobb példaképének Stevie Wondert tartja. Első albuma, a 2001-ben megjelent Songs in A Minor világszerte nagy sikert aratott, több mint tizenegymillió példányban kelt el.

Keys több filmben is játszott, vígjátékban, akciófilmben és drámában egyaránt. Először 1985-ben szerepelt képernyőn, aztán a 2000-es évek elején vállalt kisebb szerepeket tévésorozatokban. Mozifilmekben is szerepelt, először 2007-ben, a Smokin’ Acesben. 2008-ban A méhek titkos életében vállalt szerepe kedvéért Alicia állítólag mindössze négy hét alatt tanult meg csellózni.

Az énekesnő híres jótékonysági tevékenységeiről is. Egyik alapítója és nagykövete a Keep a Child Alive nonprofit kezdeményezésnek, ami életmentő gyógyszereket biztosít Afrikában élő, HIV-fertőzött és AIDS-es gyermekeknek és hozzátartozóiknak.

Az énekesnő weboldala: aliciakeys.com

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió