Az újonnan felfedezett “nano-kaméleon” a világ legkisebb ismert hüllője

Written by on 2021. 02. 02

Egy új fajt fedeztek fel Madagaszkár szigetének északi régióiban. Eddig csupán két egyedet találtak a hüllőből, de szerencsére a páros egy hím és egy nőstény.

A Brookesia nanának vagy nano-kaméleonnak nevezett miniatűr faj tagjai ráférnek egy emberi ujjhegyre. A nőstény testhossza 19 mm (farokkal együtt 29 mm), elég kicsi ahhoz, hogy a legkisebb ismert gekkófélék és kaméleonok közé tartozzon. A hímek mérete viszont egyenesen rekorddöntő: a hím B. nana testhosszát 13,5 mm (farokkal együtt 22 mm) hosszúságúra mérték és ezzel fél milliméterrel megdöntötte az előző rekordtulajdonost, a rokon B. tuberculata fajt.

A kutatóknak természetesen meg kellett bizonyosodniuk arról, hogy az egyedek nem fiatalkorúak. A nősténynél Micro CT-vizsgálatokat végeztek, mely során két petét azonosítottak benne, ezzel jelezve, hogy érett. Hasonlóképpen a hím nemi szerve is fejlettnek látszott, ami azt jelzi, hogy ivarérett. Valójában ez a hím egyetlen olyan testrésze, amely egyáltalán nem “apró”:  a nemi szerv a teljes testméretnek majdnem 20 százalékát tette ki. A kutatócsapat szerint lényegesen nagyobb nőstényre lenne szükség ahhoz, hogy párosodni tudjon.

Hogy pontosan miért ilyen kicsi a faj, az továbbra is rejtély. Elsőre úgy tűnhet, hogy a faj példája lehet a “sziget-hatásnak”, annak az evolúcióbiológusok között is sokat vitatott elméletnek, mely szerint ha nagy termetű állatok elszigetelődnek egy kisebb szigeten, akkor fokozatosan csökken a testméretük. A csapat szerint azonban a hatás itt nem lehet érvényes, hiszen a B. nana élőhelye a madagaszkári hegyekre korlátozódik.

Az új faj családfája további kérdéseket vet fel. “Az új kaméleon legközelebbi rokona (…) a közel kétszer akkora B. karchei, amely ugyanazon hegyekben fordul elő” – mondja Jörn Köhler, a tanulmány egyik szerzője. “Ez azt mutatja, hogy ez a szélsőséges méretcsökkenés konvergens módon van jelen ezeknél a kaméleonoknál.”

A kutatók szerint valószínűleg az új faj élőhelye is apró, talán csak néhány hektárra korlátozódik. Ez a kihalás kockázatát jelentheti. “Sajnos a Nano-Kaméleon élőhelyét az erdőirtás súlyos nyomás alatt tartja, viszont a területet nemrégiben védettnek nyilvánították, ami remélhetőleg lehetővé teszi ennek az apró új kaméleonnak a túlélést” – mondja Oliver Hawlitschek, a tanulmány egy másik szerzője.

Az új fajt ismertető kutatásokat ebben a folyóiratban tették közzé.


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió