Az utcazenészek bája

Written by on 2018. 03. 09

Emlékszünk még arra a bácsira, aki a Váci utcában és a Duna-parton esőben, hóban, égető napsütésben rendületlenül játszott a citeráján? Nem tolakodóan, nem bántóan, hanem a zene szeretete miatt. Mellette itthon és világ számos pontján nem egyszer találkozhatunk világsztárokkal, akik éppen örömzenélnek. Kukkantsunk bele az utcazenészek világába!

Nagy bátorság kell ahhoz, hogy valaki a város forgatagában elővegye a hangszerét és elkezdjen zenélni, hiszen a rohanó emberek többsége meg sem áll legyen bármennyire is tehetséges az illető. Ha mégis, akkor a közönség rögtön ítéletet mond, azonban az erős kisugárzás, a belső erő, a kitartás és a végtelen szenvedély megállítja és csodálatra bírja a közönséget.

A szerdán Fonogram-díjat kapó Ed Sheeran igencsak meglepte azt az énekes lányt, aki mellé felpattant a világsztár.

Az olaszországi Ferrarában minden évben utcazenei fesztivált rendeznek, aminek egyszerűen fantasztikus a hangulata. A fesztiválok adta szabadságérzésén túl, van benne valami egészen elképesztő plusz, amit csakis az utcazenészek könnyedsége, közvetlensége adhat meg.

Zenélni mindennel lehet. Erre tökéletes példa az alábbi srác, aki valami elképesztő kreativitással kelti életre például a tollaslabda ütőt. Testünk 95%-a rezeg, rezonál, ezért ne csodálkozzunk, ha majd a hideg futkos a hátunkon.

Természetes reakció, hogy amikor a fülünknek kedves zenét hallunk meg, akkor lelassítunk, ha tehetjük álljunk is meg és engedjük meg magunknak azokat az érzéseket, emlékeket, amiket kivált belőlünk a zene. Nem fogunk rosszul járni!

Estas Tonne pedig szinte felrobbantotta az internetet, mivel videóját már több, mint 40 millióan látták. Nem csoda, hiszen egy szál gitárral a kezében “csodát” művel. Érdemes megfigyelni a közönség reakcióját is.

Külföldön járva, különös tekintettel például New York-ra, Londonra és Rómára járjunk nyitott fülekkel, hogy a történelmi emlékeken kívül néhány dallamot is elvigyünk magunkkal.

Kép: Pexels/Tim Mossholder


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió