Báldy Péter a Márkamonitorban

Written by on 2022. 06. 08

Báldy Péter az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Jogi Továbbképző Intézetének az igazgató-helyettese. Nemrég előadott egy konferencián, ami az új technológiák és a demokrácia összefüggéseiről szólt, ennek kapcsán beszélgetünk ma este a mesterséges intelligencia alkalmazásának jogi hátteréről.

Mindenekelőtt tisztázzuk, mit is nevezünk mesterséges intelligenciának. Mi a lényege, hogyan szabályozzák, miért szabályozzák, miért fontos ez a demokráciában?

Beszélünk egy nemrégiben nyilvánosságra került ügyről, amikor a NAIH (Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság) megbírságolt egy bankot a mesterséges intelligencia használatával kapcsolatban. Mi is volt ez az ügy, mi történt konkrétan, ami felkeltette a hatóság figyelmét? Valóban a MI alkalmazása okozott gondot, vagy inkább az adatvédelem?

A MI kapcsán beszélünk a felelősségről. Leggyakrabban az önvezető autókat emlegetik (ki a felelős egy esetleges balesetért?), de a probléma annál sokkal szélesebb körű.

Végül, de nem utolsó sorban beszélünk a várható fejleményekről, mi jön a következő hónapokban, években a technológiában és az ezzel kapcsolatos szabályozásban.

Adásban: 2022.06.08

Hely: 90.9 Jazzy

Műsorvezető: Szakács László

 

 

 

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió