Betty Boop és a jazz?

Written by on 2018. 03. 19

Igen. Ismerjük meg a harlemi jazz énekest, aki Betty Boop figuráját ihlette: Íme itt az eredeti Boop-oop-a-Doop, vagyis Baby Esther.

A jazz fénykorában született rajzfilm-figura, Betty Boop azon ritka csillagok pantheonjában foglal helyet, akiknek a fénye nem tört meg az évek alatt. Bár sosem élt a szó legszorosabb értelmében, 10 éves filmes szakmai karrierje James Dean-éhez vagy Marilyn Monroe-éhez mérhető. A Boop-figurák rajongóinak száma annyira megnőtt az évek alatt, hogy 2003-ban adatbázist készítettek az ereklyékről. Betty nemrég a bankkártyákat is meghódította és hangulatjelként is feltűnt. Jean Paul Gaultier, a divat fenegyereke még parfümöt is készített a tiszteletére.

Ahogyan a fenti rövid videóból is látszik, Betty May Felischer animátor munkája, a Felischer Stúdió készítette, a hangját pedig Margie Hines színésznő kölcsönzi.

A megjelenését tekintve sok hasonlóságot mutat Helen Kane-nel, a korszak népszerű énekesnőjével, szintén rá emlékeztet az énekhangja kisbabás stílusa. De amikor Betty kiharapott egy szeletet a rajongók tortájából, Kane visszavágott: jogi útra terelte az ügyet, azt szerette volna, ha kártérítést kap és nem készül több Betty Boop epizód. Az Associated Press korabeli riportja szerint Kane nyerésre állt a bíróságon. Sikerült meggyőznie a szakértőket, hogy a jellegzetes hang és éneklési stílus az ő sajátja. Ő állt nyerésre, amíg a védelem be nem idézte tanúként Lou Bolton színházi menedzsert, aki egyszer már dolgozott együtt „Baby Esther” Jones harlemi jazz énekesnővel.

Két évvel azelőtt, hogy Betty Boop debütált (mint emberi külsővel rendelkező kutya) a Dizzy Dishes című animációs rövidfilmben, Kane és a menedzsere megnézték Baby Esther produkcióját New Yorkban. Néhány héttel később Esther félreismerhetetlen stílusjegyei, hogy, hogy nem, elkezdtek beszivárogni Kane előadásaiba.

Az Associated Press szerint Bolton megerősítette:

  • Baby Esther vicces arckifejezéseket vágott és értelmetlen hangokat hallatott, miután a dalait elénekelte.
  • Ponotsan hogyan hangzottak ezek az „értelmetlen hangok?” – kérdezte Louis Phillips, a védelem képviselője.
  • „Boo-boo-boo” – utánzott Bolton.
  • Milyen hangok voltak még?
  • „Do-dooo-doo”
  • És egyéb?
  • Igen, volt még a „Wha-da-da-da”

Baby Esther maga nem jelent meg a tárgyalóteremben és nem is sokat nyert azzal, hogy Kane elveszítette a pert. A legtöbb rajzfilmes elemző Kane-t tartja Betty Boop előképének. Az ő dalai meghallgathatók a Spotify-on, míg Baby Esther nem szerepel a listán.

Coach Maya ? (@coachmayataughtyou) által megosztott bejegyzés,

Egy kis utánajárással azonban kideríthető, hogy létezik egy Gertrude Saunders nevű jazz énekes (ez Babay Esther eredeti neve), akinek az intonációi egyébként Bessie Smith-ére hasonlítanak, aki nagyon nem kedvelte őt (és nem ok nélkül – viszonya volt a férjével). Saunders feltűnt néhány filmben, majd 1991-ben veszítette életét.

Tehát Gertrude Saunders afroamerikai énekesnő az 1920-as években jazz bárokban énekelt, ezt koppintotta a fehér énekesnő Helen Kane. És a jellegzetes hang mellett a rajzfilmes figura, Betty Boop stílusjegyeit is elkezdte lemásolni. Persze a kalandos történet ellenére Betty Boop ma is ugyanolyan népszerű, mint a kezdetekben.

Végül pedig hallgassuk meg Baby Esther (azaz Gertrude Saunders) eredeti hangját, amit vélhetően a legkevesebbet hallottunk.

Kép: Betty Boop/Wikipédia

Forrás: ITT


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió