Bill Withers, a legendás soul énekes

Written by on 2020. 04. 05

Március 30-án, szívbetegségben elhunyt Bill Withers. A soul zene egyik legnagyobb dalszerző-énekese rengeteg meghatározó slágert írt. A Billboard oldalán összeszedték a 15 legjobbat, íme néhány ezek közül…

Grandma’s Hands

Ebben a két perces szerzeményében anyai nagyanyjának, Lulának állít emléket. A dal egy életrajzként fest le árnyalt képet egy, röviddel a polgárháború után született fekete nőről, aki életében számtalan nehézséggel találta szembe magát.

Withers dalai nagyon sok zenészt inspiráltak, gondoljunk csak arra, hogy ennek a dalnak a bevezető része rendkívül hasonlóan köszön vissza a Blackstreet 1996-os No Diggity című dalának elején.

Ain’t No Sunshine

A remekmű az 1971-es Just As I Am debütáló lemezén szerepelt, áttörést hozva neki a zenei karrierjében. A dal azonnal felkerült a top zenei listák élére, később pedig több film eredeti filmzenéi között is szerepelt.

Use Me

Withers Still Bill című, második albumát a Watts 103rd Street Rhythm Band tagjaival vette fel. A dalokban a soul, funk és blues elemeit ötvözte, szövegei viszont eltérnek a korábbi album anyagától. Ezek a dalszövegek az emberi természetet kívánják feltárni: érzelem és szexualitás a férfi perspektívájából.

Lovely Day

A Columbia Records kiadásában megjelent, 1977-es Menagerie című album egyik legsikeresebb dala. Az albumon található szerzemények nem foglalkoznak olyan intenzíven személyes élményekkel, érzésekkel, ahogy az a korábbi daloknál volt jellemző.

Just the Two of Us

A dal Withers egyetlen 1980-as években megjelent albumán, a Watching You Watching Me-n szerepel. Ez volt az utolsó albuma, mielőtt visszavonult, de ezzel a dallal 1981-ben elnyerte a legjobb R&B dalnak járó Grammy-díjat.

Withers meghatározó személyisége és zeneisége vitathatatlan. Slágereit számos zenész dolgozta fel a Blackstreettől, Will Smith-en keresztül a Black Eyed Peas-ig. Sokan emlékeznek most rá, legszebb szerzeményeinek előadásával.

Sammy Hagar, amerikai dalszerző-énekes, The Red Rocker frontembere is tisztelgett Bill Withers emléke előtt.

Alicia Keys a soul énekes Lean On Me c. dalát adja elő.

 

Forrás


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió