Bizonyított tény, hogy az első megérzésre kell hallgatni

Written by on 2020. 01. 10

Miért kell mindig hinni az első megérzésnek? Önmagad megkérdőjelezése hibás döntésekhez vezet, állítják a tudósok.

150 online szerencsejátékos fogadási szokásait elemezték és kiderült, hogy az, aki az első megérzésére hallgatott, 20%-kal több helyes döntést hozott, mint azok, akik felülbírálták első döntésüket.

Azok a játékosok, akik hosszú ideig fontolgatták, hogy milyen téttel és mire fogadjanak, szintén kevesebb sikerrel jártak, mint akik perceken belül döntést hoztak.

A kutatók azt állítják, hogy ez az elmélet az élet minden olyan területére igaz, ahol az embereknek döntéseket kell hozni a jövőjükkel kapcsolatban. Úgy értekeznek, hogy a helyzetek túlértelmezése elmossa az elmét és megakadályozza az embereket az legegyszerűbb döntések meghozatalában.

A kutatást egy brit közgazdász trió vezette, akik a Readingi és a Kelet-Angliai Egyetemen tanulnak. A Superbru Premier League Predictor Game – egy online fogadási weboldal – adataira támaszkodtak, ahol a játékosok angol első osztályú futballmérkőzések eredményeit tippelték meg. Összesen 57.000 tippet elemeztek, és az eredmény teljesen egyértelművé tette, hogy nem éri meg túl sokat gondolkozni egy adott kérdésen.

Források: 1 3 4


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió