Boxing Day: a nap, amikor megőrülnek Angliában

Written by on 2020. 12. 26

December 26-a az angol hagyományban, valamint, Ausztráliában, Kanadában a Boxing Day, alapvetően a barátok és ismerősök megajándékozásának napja.

A Boxing Day-hez azonban, régi szigetországi szokások kötődnek, például, valahol jelmezbe öltözve berohannak a hideg tengerbe, többnyire a bátrak és/vagy az alkohol hatása alatt lévők.

Ezen a napon minden hivatal és bank zárva van, akit az angolok Bank Holiday-nak is neveznek, de a boltok kinyitnak és nem csak vissza lehet vinni és becserélni a karácsonyi ajándékot, hanem óriási, olykor 80%-os árleszállítások is kezdődnek. A korábban a családdal eltöltött időből mára vásárló nap lett, és sokan már kora reggel megjelennek az üzletek előtt így nyitásra hatalmas tömeg alakul ki, általában jó hangulatban, ám a boltok egy ideje, csak meghatározott számú vevőt engednek be. A hatalmas érdeklődés és a kereskedelmi célok miatt, már nem is Boxing Day-ről, hanem Boxing Week-ről beszélhetünk, amikor az akciókat egészen az újév beköszöntéig kitolják.

Írországban a boltok 1902 óta zárva tartottak ám 2009-től őket is elkapta a vásárlási láz, megtörve ezzel egy több, mint száz éves hagyományt.

A Boxing Day a sportéletben is jellegzetes dátum: annak idején a Brit Birodalomban erre a napra szervezték mindig a bajnoki címről döntő boxmérkőzést. Egy másik sportágban is fontos nap a december 26: a briteknél nagyon népszerű fociban. A Premier League mérkőzéseit általában helyi csapatok között rendezik, hogy az ünnepek után a játékosoknak ne kelljen olyan messzire utazniuk.

A Boxing Day eredete középkori: ezen a napon a jómódúak, miután befejezték az ünnepi ebédet, a maradékot dobozokba tették és a szolgáiknak adták, továbbá, ekkor nyitották fel a templomi perselyt, és tartalmát a szegények között osztották szét. Ez a szokás csak a Viktoriánus-kori Angliában vált elterjedtté. Abox” kifejezés maga is arra utal, hogy a középkor óta a templomok elé adománygyűjtő ládikákat helyeztek, melyet Európában karácsony idején Szent István tiszteletére állítottak. Nagy-Britanniában azonban a gyarmati rendszer egyik szokására emlékeznek: ezen a napon a szolgák hazalátogathattak családjaikhoz, és gazdáiktól egy doboz ajándékot is kaptak karácsony alkalmából. (Általában maradék ételt, használt ruhát és apróságokat rejtettek ezek a dobozok.) A Viktoriánus korabeli szokás része még, hogy némi apró ajándékot adnak postásnak, adóhivatali revizornak, szolgáltató egységek személyzetének.

Angliában a december 26., ahogyan mindenhol, a Karácsony második napja és a Boxing Day utal a megajándékozásra is: e nap reggelén szokták átadni és kicsomagolni, kidobozolni az ajándékokat, és ekkor szoktak a családtagok is összegyűlni az ünnepi asztal körül.

Források: 1 2 3 4 5

Tagged as

90.9 Jazzy

Jazzy Rádió