Bria Skonberg: Friss levegő egy fülledt szobában

Written by on 2018. 09. 06

Bria Skonberg kanadai jazz trombitás és énekes története olyan, mint egy mese. A kisvárosi lány felkerekedik és útnak indul egy nagyvárosba, hogy sikerre és hírnévre tegyen szert.

2006-ban a diplomájával (Vancuver, Capilano University) a zsebében, határozott célokkal útnak eredt az amerikai New York-ba, hogy megvalósítsa álmait. Úgy érezte, hogyha valóban nagy hírnevet akar, akkor nem maradhat Kanadában. Az út természetesen nem volt egyszerű, hiszen, aki egyedül bevándorol egy másik országba számos megmérettetésre számíthat. A tanulási görbe meredek volt. Bria az első évben megismerte a várost és elkezdte kiépíteni a kapcsolatait. Három évig Warren Vaché amerikai trombitás mellett tanult és fülelt.

A zenei lehetőségek kiaknázása

Korán felismerte, hogy Louis Armstrong minden trombitás számára „előírta” a követendő utat, azonban kevés ember rendelkezik olyan tehetséggel, kisugárzással, tudással és ötletekkel, mint Bria, amit mer is használni. A hagyományos dzsessz mellett, fokozatosan megtalálta a saját hangját. Zenéjében mindig a ritmus és a dallam egészséges harmóniájára törekszik.

Új erő a jazzben!

Művészi kíváncsisága eklektikus repertoárhoz és nem szokványos előadásokhoz vezetett – ezzel a közönség mellett, elnyerte a kritikusok elismerését is. Az énekes-trombitás mesterien ötvözi a merész dallamokat és füstös hangjával mindenkit elbűvöl. Fellépett minden rangos jazz fesztiválon, több albumot adott ki, vezette, vezeti a Billboard Top 5 jazz-listáját. Feldolgozta Louis Armstrong és Aretha Franklin zenéjét és immár a New York Hot Jazz Fesztivál társalapítója.

Fiatal előadóként már most fontos számára, hogy a nála fiatalabbakat mentorálja. Minden nap keményen dolgozik és a lehető legtöbbet gyakorol. Figyeljünk rá, érdemes!

Kép: Christine Vaindirlis

Ribáry Manuéla


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió