Budapesten lép fel a francia Le Quartour Elmire!

Written by on 2022. 08. 18

Augusztus 28-án a Cziffra100 programjában igazi különlegességként egy kiváló vonósnégyes, a francia Le Quartour Elmire búcsúztatja a nyarat a MOMkult Klassz.Lépcső programsorozatának keretében.

A 2017-ben alapított kvartett rangos nemzetközi versenyeken alapozta meg hírnevét, széles repertoárjukkal számos stílusban otthonosan mozognak, budapesti koncertjükön pedig a kvartettirodalom három nagy állomását villantják fel, műsoron Haydn, Schumann és Webern műveivel.

A Cziffra 100 programsorozata és Balázs János művészeti vezető elhivatottan támogatja a fiatal tehetségeket. A Cziffra100 programsorozatban több ízben léptek fel fiatal művészek, bemutatkozva a koncertlátogató közönségnek, ahogy az emlékév egyéb hazai és külföldi helyszínein is számos ifjú és feltörekvő tehetséget ismerhettek meg a koncertlátogatók.

A Le Quatuor Elmire Quartet 2018-ban elnyerte a párizsi FNAPEC európai versenyének 2. díját, 2019-ben Koppenhágában a Carl Nielsen Nemzetközi Verseny 3. díját. Utóbbi megmérettetésen a legjobb kortárs interpretációért járó különdíjat is kiérdemelték. Azóta a kvartett rendszeresen kap meghívást a világ minden tájára. A fejlődést azonban továbbra is szem előtt tartják, olyan mesterek segítik munkájukat, mint a Quatuors Ébène vonósnégyes művészei, Tabea Zimmerman vagy Keller András. Mivel magabiztosan mozognak mindenféle stílusban, repertoárjuk széles és sokszínű. Ezt igyekeznek bizonyítani budapesti koncertjükön, ahol a kvartettirodalom három nagy állomását villantják fel. A műfaj kezdeti évtizedeit Haydn utolsó, érett és kiteljesedett sorozatának egy művével idézik fel. A romantikus továbbfejlődést Schumann ösztönös, csupán 1-2 hét alatt komponált A-dúr vonósnégyesével szemléltetik, majd a szeriális zene mestere, Webern rendkívül tömör, ám bagatellnek korántsem mondható hat tételével zárják a koncertet.


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió