Budapesti Klasszikus Film Maraton

Written by on 2019. 07. 27

Budapest több mozija mellett idén Egerben és Győrben is vetítésekkel jelentkezik a Budapesti Klasszikus Film Maraton; a harmadik alkalommal meghirdetett programsorozat szeptember 4. és 11. között mintegy 100 filmklasszikust vetít le és több filmcsillagot is vendégül lát.

A restaurált klasszikus filmek seregszemléjeként számon tartott filmmaraton központi témája idén a film és a zene csaknem 125 éves kapcsolata lesz. A filmmaraton helyszínei az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi Mozi, a Budapesti Francia Intézet és a Puskin mozi, és ismét lesznek szabadtéri vetítések a Szent István Bazilika előtt. Eger átveszi a fesztivál programját, és a szeptemberi Győri Filmnapok is válogat a bemutatott filmekből.

A filmzenetörténeti válogatásban helyet kapnak megzenésített némafilmklasszikusok, világhírű musicalek, mint a My Fair Lady, az Ének az esőben, az Óz, a csodák csodája, de legendás film noirok a Máltai sólyomtól A Szamurájig, western eposzok, a filmművészet kiemelkedő zenei témájú kultfilmjei – mint a Ragtime, a Mindhalálig zene, a Hair, az Evita vagy a Rocky Horror Picture Show –, továbbá magyar zenés filmek is.

A Budapesti Klasszikus Film Maraton célja, hogy újszerűen, érdekesen mutasson be értékes, frissen restaurált, a magyar és az egyetemes filmörökség részét képező klasszikus filmeket, ezzel is megszólítva a fiatalokat. Filmritkaságokat és ’újrahangszerelt’, népszerű filmeket állítunk középpontba – mindezt nagyvásznon, varázslatos, igazi moziélményként” – közölte Ráduly György, a szervező Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum igazgatója.

Először láthatja a közönség a teljeskörűen restaurált Meseautót, amelyhez kiállítás is kapcsolódik majd. A rendszerváltás 30. évfordulóját külön filmes blokkal ünnepli a fesztivál: a nyolcvanas évek számos magyar zenés kultuszfilmjének frissen felújított változatát is vetítik (pl. Eszkimó asszony fázik, Kopaszkutya, István, a király). A filmmaraton tiszteleg a háromszoros Oscar-díjas magyar filmzeneszerző, Rózsa Miklós és az Oscar-díjas Kertész Mihály életműve előtt. Külön blokkban mutatják be a filmművészet meghatározó női alkotói – köztük Mészáros Márta, Agnes Varda, Putty Lia és Bánki Vilma – filmjeit is.

A programsorozat vendége lesz Michael Nyman filmzeneszerző; Pierre Richard, a francia vígjátékok sztárja; Udo Kier német származású amerikai színész; valamint Magda Vásáryova színésznő, akit Jirí Menzel Sörgyári capricciójának szereplője. Szabó István Édes Emma, Drága Böbe című filmje a Filmarchívum és a Filmlabor által restaurált változatának bemutatójára Budapestre érkezik a film főszereplője, Johanna Ter Steege is. A fesztivál vetítéssorozattal emlékezik meg az év elején elhunyt magyar producerről, Andy Vajnáról is.

Az filmmaratont nemzetközi filmszakmai előadások, workshopok, mesterkurzusok, zenés programok, dokumentumfilm vetítések és plakátkiállítás kísérik.

(forrás: http://filmarchiv.hu/hu/filmmaraton)

kép forrás: Facebook/Budapesti Klasszikus Film Maraton


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió