A cápákkal is meg lehet szerettetni a jazzt?

Written by on 2018. 05. 16

Egy tanulmány szerint igen. Kiderült, hogy a cápáknak meg lehet tanítani a jazz-zene szeretetét. Az ausztrál Macquarie Egyetem kutatása megmutatta, hogy az állatoknak sokkal fejlettebb zenei ízlésük van, mint gondolnánk.

Az Animal Cognition című lapban publikált tanulmány szerint a gyermek Port Jackson cápák képesek a zenéhez az étel képzetét társítani. Ha jazz zenét játszottak nekik, a cápák az etetőikhez úsztak, hogy elnyerjék méltó, és finom jutalmukat.

„A hangoknak nagy szerepe van a vízi állatok életében és az ő közegükben jól is terjed. A halak élelemkereséshez, elrejtőzéshez, sőt, kommunikációhoz is használják.” – mondja Catarina Vila-Pouca, a tanulmány vezető szerzője.

A cápák és ráják hangokat megkülönböztető képességeiről nagyon keveset tudunk. Sok anekdota kering viszont arról, hogy a cápákat vonzzák a motoros hajók hangjai, mivel úgy gondolják, hogy a közelükben könnyebben jutnak táplálékhoz. A kísérletben résztvevő 8 cápa közül 5 képes volt felismerni a jazzt. A klasszikus zene és a jazz között azonban már nem tudtak különbséget tenni. A kutatók azt várták, hogy meg tudják tanítani az állatoknak, hogy az egyik zenére az egyik, a másik zenére a másik irányba ússzanak, de nem sikerült. A kétféle műfaj csak összezavarta őket.

„Látszott, hogy a cápák tudták, hogy valamit tenniük kell, ha a klasszikus zene szól, de azt nem értették, hogy másik helyre kellene menniük.” – teszi hozzá Culum Brown, az egyetem professzora.

„A feladat nehezebb, mint gondolnánk, mert a cápáknak két különböző helyre kell emlékezniük, amit két zenei műfajjal kell összekötniük, mindezt pedig az étel élményével kell társítaniuk. Talán a további tréningek segítettek volna.”

Ha az eredmények nem is világraszólóak, legalább azt sikerült megerősíteni, hogy még egy egyszerű cápa sem teljesen botfülű.

Kép: Unsplash/ Matt Helbig

Forrás


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió