Claude Monet francia impresszionista festő 179 éve született

Written by on 2019. 11. 14

Claude Monet az impresszionizmus mestere, teljesen megváltoztatta a művészetről alkotott addigi elképzeléseket és új stílust hozott létre, amely az érzéki benyomást, a pillanatban megélt élményt örökíti meg. 

Claude Monet (1840 – 1926) francia impresszionista festő Párizsban született, majd családja Normandiába költözött, ahol apja élelmiszerüzletet vezetett és később őt is szerették volna a családi vállalkozásban látni. Claude azonban már gyerekként tudta, hogy festő akar lenni. 11 évesen kezdte meg a művészeti középiskolát La Havre-ban. Először szénrajzaival lett ismert, amiket tíz vagy húsz frankért adott el, majd öt évvel később találkozott Eugéne Boudinnel, aki mentora lett, tanítva őt az olajfesték használatára és a plan air technikára.

16 éves volt, amikor édesanyja elhunyt, ő pedig elköltözött apjától Párizsba, a nagynénjéhez. Sokat ült a Louvre-ban, tanulmányozva a régi nagy mestereket, s egy idő után bevitte a múzeumba az eszközeit és egyszerűen másolni kezdte a festményeket. Párizs nagyon fontos volt számára, a művészvilág, a benyomások és a barátságok miatt is. Itt ismerte meg például Édouard Manet-t és Pissarrot. 21 éves volt, amikor katonai szolgálatra hívták Algériába, ahol azonban tífuszt kapott. Úgy menekült meg, hogy a nagynénje egy borsos összeggel megváltotta a katonai szolgálatát és ő hazatérhetett Párizsba. Gyógyulása után, Charles Gleyre tanítványa lett és megismerkedett Renoirral, és Alfred Sisleyvel, akikkel kísérletezni kezdtek, például szabadtéri fényhatásokkal, gyors ecsetvonásokkal, tört színekkel. Ez lett a későbbi impresszionista stílus alapja.

Monet számára a nagy áttörést a Camille vagy A zöld ruhás nő című festménye hozta meg 26 éves korában. A képet befogadta a párizs Salon, ami nagy szó volt, hiszen Monet teljesen új stílusban festett. Ám két évvel később mégis öngyilkosságot kísérelt meg. Már volt felesége és gyermeke, ismert volt, de anyagilag kilátástalannak érezte helyzetét. Kimentették a Szajnából. Amikor kitört a porosz francia háború, ő Angliába menekült, de barátai Manet és Bazille maradtak, ők elestek a fronton. Londonba ment, ahol a Királyi Akadémián szerette volna bemutatni festményeit, de nem fogadták. Így Hollandiában telepedett le, de itt forradalmi tevékenység gyanúja miatt letartóztatták.

Végül visszatért Párizs mellé és egy pici faluban megfestette néhány nagyon fontos festményét, mint az „Impresszió, a felkelő nap”. A kép azért is fontos, mert egy kritikus Louis Leroy lekicsinylően használta a képre az „impresszonizmus” szót, ám akaratán kívül, nevet adott az új stílusnak, amit az impresszionista festők azonnal elfogadtak. Közben Monet egy nagy befolyással bíró mecénáshoz költözött családjával. Amikor Monet felesége meghalt és a mecénás csődbe ment és külföldre költözött, Monet és a mecénás felesége együtt nevelték összesen nyolc gyermeküket. Később összeházasodtak. Az 1890-es évektől Monet sorozatképeket festett, például fényhatásokat, időjárási viszonyokat, napszakokat ábrázolva, majd jött a Tavirózsák sorozat, amelyet 1926-ban fejezett be. Addigra már nagyon komoly szembetegséggel küzdött, rosszul látta a színeket, így a piros szín a meghatározó a képeken, amelyeket egyébként félig vakon festett meg.

A képeket a francia államnak ajándékozta.  Nemsokkal később elhunyt.


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió