Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

Written by on 2019. 07. 30

8. Paloznaki Jazzpiknik, a Balaton festői szépségű táján

A Balaton északi partjának egyik legkedvesebb falujában, Paloznakon a Homola Pincészet 2019-ben már nyolcadik alkalommal rendezi meg a Paloznaki Jazzpikniket, ami kis Tájház udvari dzsemboriból vált 3 napos, 4 színpados, 20 koncertes rendezvénnyé, 2015-től pedig a Nagyon Balaton rendezvénysorozat oszlopos tagjává.

A jó borok és a jó zene kapcsolata vezérelte az ötletgazdákat, Homola Szabolcsot és Valde Orsolyát. Olyan színvonalas rendezvény létrehozása volt a céljuk, amely a tömegfesztiválok mellett kínál alternatívát a Balatonon. A legjobb hazai és nemzetközi előadók mellé fontos a minőségi gasztronómia, a helyi termelők jelenléte és a fenntarthatóságra való odafigyelés. A Balaton északi partján, a paloznaki szőlőhegyen igazi piknik-hangulatot teremtettek. A 500 lakosú falu három napra a jazz balatoni fővárosa lesz: a falu melletti nagyszínpadon napközben a plédeken ejtőzve, este pedig a füvön táncolva, a csillagok alatt szólnak a nagykoncertek.

A Jazzpikniken az utóbbi években olyan nemzetközi sztárok léptek színpadra, mint Jamie Cullum, Soul II Soul, Electro Deluxe, Kraak & Smaak, Kool & the Gang, Mario Biondi, Matt Bianco, Candy Dulfer, a Jazzanova, az Al McKey’ Earth Wind And Fire Experience, az Icognito, a St. Germain, a Dephazz, a Mezzoforte, a hazai előadók között itt volt Fábián Juli, a Djabe, a Bin Jip, a Mrs. Columbo, Herczku Ágnes és Sinha Róbert, Judie Jay, az Amoeba, Csemer Boggie, Tompos Kátya vagy a Barabás Lőrinc Quartet. A Jazzpiknik házigazdája a Homola Pincészet, társszervezője a Paloznaki Önkormányzat.

Az idei Paloznaki Jazzpiknik Nagyszínpadán augusztus 1-jén, csütörtökön a The Jacksons előzenekara a Peet Project, akik nagyon népszerűek itthon és a tengerentúlon is egyre több felkérést kapnak. Az est sztárvendége a Michael Jackson fiútestvéreiből álló The Jacksons formáció, akiket most először hallhatnak a rajongók Magyarországon. Michael Jackson karrierje testvérei mellett indult el, már ötévesen a testvérekből álló formációban kezdett el énekelni, amivel óriási sikereket értek el. Több zenei listát is megdöntöttek, gyakran léptek fel Elvis Presley-vel. Olyan nagy slágereket köszönhetünk a The Jacksons-nak, mint az I Want You Back vagy a Blame It On the Boogie, és olyan zenekaroknak szolgáltak inspirációként, mint például a Backstreet Boys, az N*SYNC, a Jonas Brothers vagy éppen a One Direction. London, Párizs és Brüsszel után látogatnak el Magyarországra, az idei 50. születésnapi világturnéjuknak egyik állomása Paloznak lesz, ahol a pop királyáról is megemlékeznek majd. A Nagyszínpad záróbuliját Dan Von Schulz &Andrew J adja.

Augusztus 2-án, pénteken a The Brand New Heavies, a ’90-es évek acid jazz úttörője lép színpadra. A jazz, a funk, a hiphop elemeit ötvöző zenekar nem csak Jamiroquai-nak, de Mark Ronson-nak is inspirációként szolgált. A banda a pályafutásuk alatt több albumot adott ki és olyan hollywood-i filmekben is találkozhatunk a zenéjükkel, mint a Táncoló talpak, az Amerikai pite vagy A nő kétszer. 2019 júniusában új albummal készülnek a rajongóknak, így mindenképpen érdemes lesz meghallgatni őket. A The Brand New Haóeavies előzenekara Little G Weevil, az estét pedig a Silhouette & Vinx zárja.

Augusztus 3-án Zolbert szaxofonja nyitja az estét. Őt követi Micro Parker, James Brown híres szaxofonosa, akinek neve szinte teljesen összefonódik a funkyval. Zenéjére jellemző, hogy a soul, a funk, a blues és a jazz műfajait integrálja, miközben tiszteletben tartja a zenei hagyományokat. Olyan híres zenészekkel, zenekarokkal dolgozott együtt, mint Ray Charles, Ani Difranco, James Taylor, De La Soul, Dave Matthews Band és a Red Hot Chilli Peppers.A nagyszínpadon ezt követően jön a fesztivál egyik legjobban várt fellépője, Rick Astley, a Never Gonna Give You Up ’80-as évekbeli slágerének énekese lép fel elsőként, aki nagy sikerrel tért vissza néhány éve új, kifinomult soul hangzásával. Az este fontos fellépője még az Adani&Wolf duó, egy amszterdami formáció, a zenéjükben megjelenik a világzene, a jazz, a swing. 2017-ben jelent meg 6. albumuk, a zenekar ezzel ünnepelte a fennállásának 15. születésnapját. A The Irresistible Dust on the Floor című album egy igazi zenei utazás: gitáros alapok, zenekari pszichedelika, exotica, Muddy Waters blues zenésztől egészen David Bowie-ig.

Idén is színes programokkal készülünk a kicsiknek. Két helyszínen várjuk az érdeklődőket, a Nagyszínpad előtti réten, illetve a Zöldike Gyermekudvarban az alábbi nyitvatartási időben. 14 éves kor alatt a belépés továbbra is ingyenes a Jazzpiknikre!

Az ART HEKK Workshop elsősorban gyermekeké, de életkortól függetlenül bárki becsatlakozhat az alkotási folyamatba. Így arra is van lehetőség, hogy a gyermek szüleivel közösen élvezhessék az alkotás folyamatát, az elkészített tárgy fölött érzett örömöt. A kézműves foglalkozás során előre elkészített, diófából kifaragott natúr halakat festhet meg a gyermek. A HangolÓra program célja, hogy elősegítsék a gyerekek találkozását a hangszerekkel, illetve, hogy minél több gyermek figyelmét fordítsák a zene és a zenélés felé. Programjuk interaktív, ennek érdekében számos hangszert hoznak magunkkal a gyerekek részére kipróbálás céljából. A Macaron Díszítő Workshopon csodás, csupaszín kis sütiket készíthettek, megtanulhatjátok,  hogyan varázsoljatok ebből a finomságból unikornist, méhecskét vagy akár mosómedvét.
Ha szeretnétek segíteni is, miközben kézműveskedtek, adományozzatok mobilfizetéssel 200 Ft-ot, és a tiétek lehet 2 db feldíszíthető macaron. Az így befolyt teljes összeg a KézenFogva Alapítványt segíti.

A zenei kínálat és a szuper koncertek mellett a gasztronómiai élmények is nagyon fontosak a Jazzpikniken. A jó hangulatot piknik kosarak, behűtött borok és plédek teszik teljessé. Egész nap érdemes elheveredni a fűben és a Csopak-Paloznak környéki borokat élvezni a napsütésben, belekóstolni a szervező Homola Pincészet tételeibe, mellé pedig falatozni a frissen készült harapnivalókból.

A Jazzpiknik házigazdája a Homola Pincészet és a Sáfránkert Vendéglő, de a piknik nem piknik további hozzávalók nélkül! A fesztivál borkínálatának alapját a házigazda Homola Pincészet borai adják, emellett kaphatók lesznek a környékbeli pincészetek válogatott borai is: Homola Pincészet, Homonna Pincészet, Figula Pincészet, Jásdi Pincészet, Petrányi Pincészet, Söptei Pincészet, Szent Donát Pincészet

A gasztronómiai kínálatban a Food Truck Catering segítsége mellett, a Caffé Cagliari, Lilipop Caffe, The Soft, Pop Fröccs, Piadina Truck, Kanálgép, STARI Sörfőzde, Cupákos, The Grilled Piggy, Nobilis Pálinkák Tekeresvölgyi Sajtműhely, Gusto 13, Pola Pola, a tablé, Code Zero, Lángos ház, Champagne Taittinger, Sáfránkert Vendéglő, Waffelland, Füst és Buborék van jelen.

 

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió