Dobos Dániel zeneszerző is az idei Junior Prima-díjasok között

Written by on 2021. 12. 20

Immár 14 éves hagyomány, hogy szakmai zsűri döntése nyomán az MVM Zrt. minden évben hazánk tíz legkiemelkedőbb, harminc év alatti zeneművészét támogatásban részesíti. Az ifjú tehetségek legnagyobb presztízsű, hazai elismerésével idén Dobos Dániel zeneszerzőt is méltatták.

Dobos Dániel fiatal kora ellenére a szakma elismert, megbecsült tagja. Több hazai és nemzetközi verseny díjazottja. Neve elsősorban a Kodály-Bartóki örökség továbbvitele, a magyar népzene kortárs életbe való integrálása miatt ismert. A folklór mellett ihletforrás számára még a szakrális, középkori, tánc és a skandináv zene is. Dániel fontos feladatának tartja a paraszti kultúra beépítését a komolyzenei életbe.  Zeneszerzői látásmódját az a gondolat hatja át, hogy a hagyományhoz csak progresszív módon lehet közelíteni.

2019-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, tanulmányai alatt több külföldi professzor mesterkurzusán is részt vett. Számos versenyeredménye közül kiemelkedik a 2018-as Kodály 137 Zeneszerzőverseny, ahol Istenhozzád / VALE c. művével II. helyezést ért el, valamint a 2018-as Bartók Világverseny és Fesztivál I. díja. Több, mint 200 versenyző közül választották ki Drumul Dracului (Az ördög útja) c. zongoraművét. 2019-ben a szakma Artisjus Junior díjjal tüntette ki.

2018 óta a Kispesti AMI zeneismeret tanára, 2020-tól pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskola Doktorandusz hallgatója és a zeneszerzés tanszék tanszaki demonstrátora. A zeneszerző ma délután hallható a Happy Hours-ben!

Kezdés: 16:30

Hely: 90.9 Jazzy

Műsorvezető: Jazzkovács László

További infó: dobosdaniel.com


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió