Doris Day személyes tárgyait is elárverezik Beverly Hillsben

Written by on 2019. 11. 17

A májusban elhunyt Doris Daynek, az 1950–60-as évek egyik legkedveltebb amerikai filmsztárjának mintegy 800 személyes tárgyát, köztük négy Golden Globe-díját, zongoráját, ruhagyűjteményének egy részét, több tucat bútort, műalkotást, terítéket és állatszeretetéről árulkodó műtárgyait árverezik el 2020. április 4-én és 5-én Beverly Hillsben.

Doris Day májusban 97 évesen hunyt el a kaliforniai Carmel-völgyben lévő otthonában közeli barátai körében. Korának olyan szupersztárjaival szerepelt együtt a filmvásznon, mint Rock Hudson és Cary Grant, nevéhez olyan híres filmek fűződnek, mint az Alfred Hitchcock rendezésében 1956-ban készült Az ember, aki túl sokat tudott, amelyből slágerré vált az általa elénekelt Que Sera Sera című, később Oscar-díjjal jutalmazott dal. Az 1959-ben készült Párnacsaták című komédiában nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték. A nyolcvanas évektől minden idejét az állatvédelemnek szentelte, mivel számos forgatáson tanúja volt annak, milyen kegyetlenül bánnak a filmekben feltűnő állatokkal.

Az 1980-as években futott, Doris Day’s Best Friends című beszélgetős műsor bevezetőjében látható 1930-as Ford modell várhatóan 10 ezer és 20 ezer dollár, azaz 3–6 millió forint közötti áron cserélhet gazdát. A hollywoodi sztár négy Golden Globe-díjának darabonkénti leütési árát –6 ezer dollárra becsülik, míg az a fehér ruha, amelyet 1989-ben, a Cecil B. DeMille-életműdíj átvételekor viselt Day, akár 3 ezer dollárt is megérhet egy licitálónak. Aukcióra viszik továbbá a művész 1978-as útlevelét, jogosítványát, egy festményt, amelyet az énekes Tony Bennett készített, valamint számos, kutyákat, madarakat, malacokat ábrázoló kerámiát és zsiráfokat, valamint egyéb állatokat megörökítő festményt.

Az árverés bevételének egészét az énekes-színész által 1978-ban alapított Doris Day Állatvédő Alapítvány támogatására fordítják. Az aukciót megelőzően a tárgyakból Írországban, valamint a Cunard hajózási társaság Queen Victoria nevű üdülőhajójának fedélzetén nyílik kiállítás.

forrás: hirado.hu


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió