Earth, Wind and Fire: sikerek a Nyilas jegyében

Written by on 2018. 09. 12

„Innovatív, precíz, mégis érzelmes, kiszámítható és vibráló” – írta a Rolling Stone magazin az Earth, Wind and Fire-ről. A hetvenes évek ikonikus funky zenekara örökre beírta magát a pop történetébe. Bibliai motívumok, ezoterikus utazások, fúvószenei kíséret és elsöprő színpadi show – íme egy kivételes együttes kivételes története.

Miért marad ki a víz?

Föld, szél, tűz… Vajon hová tűnt a negyedik őselem, a víz? Ez az elem bizony kimaradt a zenekar életéből. A név az alapító Maurice White csillagjegyével van összefüggésben. Maurice a Nyilas jegyében született, az asztrológia szerint pedig ezt a zodiákust a tűz eleme dominálja. Az északi féltekén a Nyilas a téli időszakra esik, amelyet hagyományosan a föld erejével azonosítanak. A déli féltekén ugyanebben az időszakban tavasz van, amelynek az elsődleges elem a levegő, vagyis a szél. Van tehát tűz, föld és levegő, a víz viszont valahogy kimaradt a szórásból.

Sweet Sweetback’s Baadasssss Song

A zenekarnak a fenti film hozta meg az áttörést a zenekari piacon. Melvin van Peebles radikális író és költő éppen befejezte az alacsony költségvetésű filmjét, de nem volt, akivel felvegyék a film zenéjét. Aztán Peeblesnek bemutatták az ifjú Maurice White-ot, akik éppen az EW&F első demó lemezét árulta – hosszú hónapok óta. „Éhen fognak halni a Hollywood Boulevardon” – gondolta Peebles, de azért elfogadta a banda segítségét: a film és a hozzá készült album azonnal váratlan siker, az Earth, Wind and Fire pedig egy csapásra híressé vált.

Bűvésztrükkök és David Copperfield

Maurice White nem csupán az EW&F alapítója volt, de számos más művésszel is együttműködött. Megalapította a Kalimba Records nevű produkciós céget, és elindította Denice Williams, Stevie Wonder egykori vokalistájának szólókarrierjét, majd segítette többek között a The Emotions nevű lánycsapatot is. Idővel azonban az EW&F lett a legfontosabb az életében.

A ’70-es évek második felében a csapat látványban is igyekezett hatalmasat alkotni: a koncerten a fergeteges zene mellett már lézer show és pirotechnika is szórakoztatta a közönséget. Előfordult, hogy a gitáros lebegni kezdett a színpad felett, de volt olyan is, hogy a zenekar tagjaiból repülő piramis alakult a nézők szeme láttára. A show-k legtöbbjét Doug Henning színpadi bűvész tervezte, akinek akkori fiatal asszisztense a később világszerte ismert szemfényvesztő, David Copperfield volt.

Újabb filmes sikerek

A Sweet Sweetback’s Baadasssss Song csupán egy volt a filmek közül, amelyekben a csapat közreműködött. Az első, a toplisták csúcsára kerülő albumuk szintén egy filmes projektnek köszönhető. Sig Shore filmje, a That’s the Way of the World 1975-ben jelent meg, a betétdalok pedig a zenekar munkái voltak. Philip Bailey, az EW&F énekese végül azt írta az életrajzában: az album rögzítése spirituális élmény volt. „Amikor Maurice lejátszotta a kész mixet, olyan volt, mintha az angyalok kara szólalt volna meg.” A film nem volt különösebben emlékezetes, 2006-ig kellett arra várni, hogy megjelenjen DVD-n, az EW&F albuma viszont már a megjelenés évében háromszoros platinalemez lett.

Al McKay első sikere

Az EW&F-t később feltámasztó egykori gitáros, Al McKay egyik legnagyobb sikere egy ikonikus riffhez kötődik: 1975-ben egy koncertektől és turnéktól hemzsegő évben Al McKay, az öltözőjében találta ki a „Sing a song” című szám egyik új verzióját. Maurice elfogadta az újítást és átírta vele a dalt, amelyet egyébként egy évtizeddel korábban Etta James és Fontella Bass részére komponált. Az eredmény: a dalt tartalmazó Gratitude album több, mint 3 millió példányban kelt el és a Billboard listájának első helyére került.

Az EWF, a nyolcvanas évek, Magyarország

„Természetesen” a nyolcvanas években szó sem lehetett arról, hogy a „romlott Nyugatról” ilyen zenekar Magyarországra érkezhessen. De mégis sokan voltak, akik megismerhették a föld, a szél és a tűz erejét: ők az ún. „Fortunás nemzedék”, akik közül biztos valaki épp most olvassa ezt a cikket. Annak ellenére, hogy a rádióban fel-felhangzott egy-egy sláger, a legtöbben mégis Budapest akkori legendás szórakozóhelyét (és még egy-két másik, kisebb klubot) látogatták: ott sokkal több klasszikus EW&F dalt hallhattak, köztük az In The Stone-t is, amelyik sokáig volt a Fortuna szignálja. Akkoriban a másolt lemezek kazettán jártak kézről-kézre a rajongók között, akik Istenként imádták ezeket a srácokat, mert még a sokadik másolás sem volt képes elvenni azt a varázst, ami a dalokból áradt.

Tőlük másolt a Black Eyed Peas

A Brazilian Rhyme (Beijo) csak egy 80 másodperces kis dallam egy olyan lemezen, amelyikből több dal is sláger lett. Az apró kis betét viszont hihetetlen hatással volt a hip-hopra. A „Beijo! Beijo! Ba da ba ba ba!” betétet többen is felhasználták. Mc Shy D például 1987-ben, az „I’ve gotta be Tough” című szólóalbumán, a Big Puniser pedig 1998-ban, a „Still Not a Player” című számában. De nem maradt le a Black Eyed Peas sem, a közelmúltban ők is használták a szám részleteit.

Al McKay színre lép

A zenekar szárnyalásának Maurice White betegsége vetett véget. A zenészt a ’80-as években diagnosztizálták Parkinson-kórral. White még majdnem 10 éven át része volt a zenekar életének, de, részben a betegség miatt, 1994-ben felhagytak a koncertezéssel. White 2016-os haláláig igyekezett támogatni a megmaradt zenekart, akkor is, amikor a vezetést Al McKay, a balkezes gitáros vette át. McKay 18 évesen az Ike and Tina Turner Reveu-ben debütált. Koncertjeiken a 70′-es évek szupercsapatának legnépszerűbb slágereit adják elő, ahol arra törekednek, hogy az Earth, Wind and Fire élményt és életérzést adják át némi hip-hop mozdulattal.

A három elem Budapesten

Október 5-én nálunk is fellép Al McKay és az Earth, Wind and Fire Experience, 18 órától a MOMKultban, a Jazzy Fesztivál keretében. Hallhatóak lesznek majd többek között olyan legendás slágereik, mint a September, a Boogie Wonderland, és a Fantasy. Bár a lenti videó is különleges hangulatot áraszt, az élmény mégiscsak élőben az igazi!

Előzenekarként a Sárik Péter Trió lép fel, két szólistájukkal, Szőke Nikolettával és Luiza Zan-nal.

Ribáry Manuéla


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió