Egy 17 éves srác a NASA-nál eltöltött harmadik napján felfedezett egy új bolygót

Written by on 2020. 01. 12

Tegnapelőtt egy 17 éves középiskolás hallgató a NASA-nál végzett gyakorlatának harmadik napja során egy Földnél közel hétszer nagyobb méretű bolygót fedezett fel.

Wolf Cukier a felfedezését első megbízatása alatt tette meg. Éppen egy ‘idegen-vadász űrteleszkópot’ használt, amikor észrevette, hogy egy csillagpár körül több, mint 1300 fényévnyire a Földtől egy bolygó kering.

A bolygó – amit TOI1338B-nek neveztek el – hétszer nagyobb, mint a Föld, sőt mérete valahová a Szaturnusz és a Neptunusz közé esik.

“Három nappal a szakmai gyakorlatom megkezdése után láttam egy jelet. Eleinte azt hittem, hogy valamiféle csillagfogyatkozás, de az időzítés valahogy nem stimmelt. Végül kiderült, hogy egy bolygó volt.” – mesélte el az esetet a 17 éves középiskolás.

Cukier, aki nem mellesleg a Csillagok háborúja nagy rajongója, továbbá azt nyilatkozta, hogy a bolygó pontosan olyan, mint a filmből ismert Tatooine bolygó. “Felfedeztem egy bolygót, aminek két csillaga van, pont úgy, mint Luke szülőotthonának (…). Minden napnyugtakor két csillag lesz fenn az égen.”

 

Források: 1 2 3 4


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió