Egy rockfotós naplója: Vértes György képei a Kossuth Klubban

Written by on 2022. 01. 21

Vértes György könnyűzenei fotós 2020-ban útra kelt vándorkiállítása utolsó, kilencedik állomásához érkezik a fővárosi Kossuth Klubban. A képek jövő hétfőtől február 10-ig lesznek láthatóak.

A kiállítás az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja révén jött létre, és utazta körbe az országot. Vértes György fotóriporternek tartja magát, aki több mint 40 éve kezdett fotózni, volt képszerkesztő is, legelismertebb munkái azonban zenéhez kötődnek. A kiállítás anyagát képező nyolcvan fotón szereplő zenészek sok esetben a barátai is.

Vértes György 1956-ban született, így olyan korban nőtt fel, amikor már fiatalon Beatles-t és Rolling Stones-t hallgatott a Luxemburgi és a Szabad Európa Rádión. Fiatal felnőttként a Pesti Műsornál kezdett dolgozni, ahonnan először küldték zenei rendezvényekre fotózni, így kezdte a Hobo Blues Bandet és a P. Mobilt megörökíteni. Az elmúlt évtizedekben nemcsak hazai, de számtalan külföldi sztárt is fotózott. Látható többek között a világ egyik legjobb jazzgitárosa Mike Stern is, aki a Blood, Sweat & Tears-ben, és Miles Davis zenekarában is muzsikált.

A képek február 10. után három könnyűzenei iskolához kerülnek, hogy ott éveken keresztül az osztálytermeket és folyosókat díszítve emlékeztessék a következő generációt az előttük járókra.

A Happy Hours péntek délutáni vendége Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló program elindítója!

Kezdés: 16:30

Hely: 90.9 Jazzy

Műsorvezető: Mogyorósi Péter

További infó, kép: kultura.hu


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió