Egy űrhajós tippjei a bezártság kezelésére

Written by on 2020. 03. 28

Hogyan tudta kezelni Scott Kelly, a NASA űrhajósa, a 340 napig tartó bezártságot 400 km-re a Földtől?

Scott Kelly tudhat egy-két dolgot arról, milyen elszigetelten élni család és barátok nélkül. Egy évet töltött a Nemzetközi Űrállomáson abból a célból, hogy tanulmányozza az űr hosszútávú hatásait a testre. Megtanulta, hogyan kell kezelni a magányt és az elszigeteltséget.  Nemrég a New York Times-szal osztotta meg tapasztalatait.

Állj meg, és szánj időt arra, hogy abbahagyd a munkát

Próbáld tartani magad egy napirendhez, hogy napjaid strukturáltak legyenek. Ez foglalja magába a következetes alvási ütemtervet, valamint a munka megkezdésének és befejezésének időpontját!

Ha valakinek új a távmunka, könnyen lehet, hogy azon találja magát: többet dolgozik. A fő ok, ami miatt az otthonról dolgozók felülmúlják az irodai dolgozókat az, hogy hosszabb ideig dolgoznak. Ez azért van, mert otthon sokkal homályosabb a határ az otthoni élet és a munka között.

Találj egy új hobbit, vagy kezdj újra egy régit

Ha nem lehet kimozdulni és részt venni közösségi programokon, felhalmozódik a kihasználatlan idő. Ezt sokan munkával próbálják kitölteni, de nem ez a megoldás (lásd: feljebb). Találni kell egy olyan elfoglaltságot, amiben az ember jól érzi magát, hiszen a szabadidős programok az egészség és a produktivitás szempontjából is hasznosak.

Kelly például fizikai ismeretterjesztő könyvek által kapcsolódott ki az űrállomáson. “Egy könyv felbecsülhetetlen értékű, hiszen a telefonnal ellentétben nem idegesít fel az értesítésekkel és nem kísért azzal, hogy új weboldalakat megnyiss” – fejti ki. Kelly arra szeretné ösztönözni az embereket, hogy ezekben az időkben támogassák a könyvesboltokat, amik közül sok rendelkezik online áruházzal is.

Folytass videóbeszélgetéseket barátaiddal és családoddal

Ha fizikailag nem láthatod szeretteidet, az ez utáni legjobb megoldás a videóbeszélgetés. Számos tanulmány rámutat az erős társadalmi kapcsolatok egészségre gyakorolt pozitív hatásaira.

“Még az űrállomás parancsnoki szolgálatával járó minden felelősség mellett is mindig éltem a lehetőséggel, hogy videókonferencián beszéljek a családommal és a barátaimmal” – mondja Kelly.

Elszigetelve élni nehéz, de Kelly így is elvállalta ezt a munkát. Azt állítja, hogyha ütemezett napirendet tart az ember, sokkal elviselhetőbb a bezártság. “Amikor visszatértem a Földre, hiányzott az ütemezettség és az ezáltal biztosított szerkezet”- mondja.

Scott Kelly-ről nemrég egy magyar diákok által készült portréfilm is megjelent, ami itt megtekinthető:

Forrás


Continue reading

90.9 Jazzy

Jazzy Rádió