Együtt rendezik az V. és VI. Nemzeti VERSeny élő szuperdöntőjét

Written by on 2021. 10. 07

Két év két napban: együtt rendezik az V. és VI. Nemzeti VERSeny élő szuperdöntőjét

 Tavaly el kellett halasztani a Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház közös programját, a Nemzeti VERSeny élő döntőjét. Most már az idei közönségszavazás is véget ért, így jövő héten szombat-vasárnap nézőközönség előtt rendezik a dupla döntőt a Nemzetiben. Az eseményt a facebookon is közvetítik.

Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház idén hatodik alkalommal hirdette meg a Nemzeti VERSenyt, tavaly rekordszámú nevezés érkezett. A két tavaszi elődöntőn több mint négyszáz versenyző indult el, akik az internetre töltötték fel a versmondásukat, közel kétszáz versmondót juttatott tovább a zsűri és a közönség a középdöntőbe, ahol versklipet készíthetett a világ magyarsága.

A Kárpát-medence minden részéről, sőt, az óceánon túlról is érkeznek versmondók a Nemzeti VERSenyre: Kárpátalja, Erdély, Vajdaság, a felvidék, Nyugat-Európa és az Egyesült Államok területéről jönnek azok a versmondók és versklipes alkotók, akik az elmúlt két évben két-két fordulón továbbjutottak a zsűri és a közönség szavazatai alapján.

Itt a versenyzők elmondják az általuk választott klasszikus vagy kortárs verset, és minden fellépő versfilmjét is megnézhetik az érdeklődők. A zsűri minden produkciót nyilvánosan értékel.

A Nemzeti VERSeny elsődleges célja a versek hétköznapiságának és mindennapi jelenlétének erősítése, a klasszikus és kortárs költészet újszerű, filmes tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése. A tematika tavaly elsősorban a rendszerváltoztatásra, Vörösmarty Mihály születésének 220. évfordulójára és a karanténhelyzetre tekintettel a járványra, az egészségre, a bezártságra és az összetartozásra épült, míg idén – kettős évfordulója nyomán – Pilinszky János életművére és az újrakezdés költészetére.

A döntős versklipes alkotások minden évben százezres nagyságrendű nézőszámot produkálnak, erre számítanak idén is a szervezők. A versklipek most is megtalálhatók a Nemzeti VERSeny YouTube csatornáján.

A Happy Hours mai vendége Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, a VERSeny főszervezője!

A 2021. évi döntős versenyzők csatornája:

Kezdés: 16:30

Hely: 90.9 Jazzy

Műsorvezető: Jazzkovács László

Részletek: vers.hu


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió