Élelmiszer-hulladékból készített napelemeket a 27 éves diák

Written by on 2020. 12. 03

A James Dyson-díj egy 27 országban meghirdetett nemzetközi tervezői díj, amelyet James Dyson feltaláló alapított, hogy a tervezőmérnökök következő generációját ünnepelje, ösztönözze és inspirálja. A versenyen olyan egyetemi szintű hallgatók vehetnek részt, akik a terméktervezés, az ipari formatervezés és a mérnöki területek egyikén tanulnak.

Idén a díjat egy 27 éves filippínói diáknak, Carvey Ehren Maiguenek ítélték, aki egy zseniális módszert talált arra, hogy az élelmiszer-pazarlást energiává alakítsa.

Az AuREUS-nak keresztelt találmány, mellyel Carvey elnyerte a fenntarthatósági díjat, egy olyan rendszer, amely a napfényből elnyelt UV fényt tiszta, megújuló villamos energiává alakítja – még felhős időjárás esetén is. És ami a legjobb az egészben, hogy Carvey napelemei gyümölcs- és zöldséghulladékból készülnek.

A találmány az északi fény mögött rejlő természettudományos elveket használja. „A túlzott UV-expozíciót a városi területek üvegépületei idézik elő. A megoldást az aurorák inspirálták. A nagy energiát (gamma, UV) a légkörben lévő lumineszcens részecskék által alacsony energiájú (látható fény) állapotra fokozzák le. A technika ezen a koncepción alapul” – írja Carvey a James Dyson-díj weboldalán arról, hogy honnan kapta az ihletet.

Kép: The James Dyson Award

Carvey napelemei gyümölcs- és zöldséghulladékból készülnek és ablakhoz, falakhoz is jól rögzíthetőek. „A nagy energiájú részecskéket elnyelik a lumineszcens részecskék, amelyek látható fényként bocsátják ki őket újra. A szerkezet alapjául gyanta szubsztrátumban szuszpendálódott hasonló típusú (egyes zöldségekből és gyümölcsökből származó) lumineszcens részecskék szolgálnak” – magyarázza Carvey az alkotása mögött álló tudományt.

Kép: The James Dyson Award

Leegyszerűsítve, a gyümölcsökből és zöldségekből kinyert részecskék felhasználásával az AuREUS rendszer lehetővé teszi a fotonok elnyelését. És mivel az eszköz felhőkön keresztül is képes felfogni az UV fényt és különböző felületekre is rá lehet helyezni, a rendszer napközben szinte bárhol, bármilyen időben működőképes.

Kép: The James Dyson Award

„Az AuREUSt használhatjuk tipikus üvegablakok helyett, hogy egész épületek válhassanak napenergia-gazdaságossá. Az AuREUS ruháink, autóink, épületeink és házaink részévé válhat. Ez az a változás, amit a jövőért tehetünk” – mondja a 27 éves diák.


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió